Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 12:53 |

Rukovodeći službenici/e u policiji na radionici o rodnoj ravnopravnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) -Okrugli sto na temu „Rodna ravnopravnost u sektoru sigurnosti“, održava se danas u  okviru projekta „Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH kroz edukaciju rukovodećih službenika/ca“, koji provodi Udruženje „Mreža policijskih službenica“.

Projekt je finansiran od Agencije za ravnopravnost spolova BiH kroz FIGAP II program. Edukaciji prisustvuju srednji rukovodeći službenici/e u policiji iz cijele BiH.

 Radi se o završnoj aktivnosti u okviru navedenog projekta koji je usmjeren na donosioce odluka u policiji, budući da je praksa pokazala da rukovodioci u policijskim agencijama nisu prisustvovali edukacijama na ovu temu, jer se pitanja rodne ravnopravnosti još uvijek posmatraju kao „ženska pitanja“, a ne aktivnost izgradnje kapaciteta policijskih službi. Cilj radionice je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji, ukazivanje na potrebu donošenja programa mjera s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti, imajući u vidu činjenicu da su žene podzastupljene u policijskim agencijama na svim nivoima u BiH, a na rukovodećim pozicijama ih gotovo nema.

Kroz edukaciju rukovodećih službenika/ca nastoji se podići svijest o ovom pitanju što će doprinijeti promociji ravnopravnog učešća žena u donošenju odluka, te integriranju rodnih pitanja u sve sfere policijskog rada, saopćeno je iz Udruženja "Mreža policijskih službenica".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo