Kultura     | 23.12.2020. 14:36 |

Još tri nagrade za film 'Zašto mama vazda plače?' autorice Karmen Obrdalj

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. prosinca (FENA) - Dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" autorice Karmen Obrdalj iz Mostara nagrađen je na još tri festivala - u Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj, što je ukupno jedanaesta nagrada za navedeni filmski uradak.

Film je nastao u produkciji Akademije umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci.

Naratorica filma je Mostarka Fatima Kazazić Obad koja je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režiju potpisuje Mostarka Karmen Obrdalj koja pohađa studije Akademije umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci. Montažer filma Aleksandar Jurić je također student Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, kao i snimateljka filma Jana Vuković. Kolor korekciju je radio Boris Andrejević, još jedan od studenata Akademije umjetnosti Banja Luka. Glazbene aranžmane za film radio je Josip Paradžik iz Ljubuškog.

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njezinih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu - zaraćenoj Bosni i Hercegovini.

Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva - Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njezinih roditelja.

Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa.

Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama - prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!