Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 13:56 |

Ministarstvo sigurnosti BiH - Provesti hitnu istragu o požaru u 'Lipi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u intenzivnoj je komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u cilju traženju rješenja za novonastalu situaciju, nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru 'Lipa' i požara u kojem je veći dio kampa uništen.

- S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara kojim su dovedeni u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile - ističe se.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Ministarstvo sigurnosti BiH duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima, ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata.

- Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se taj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za tu problematiku, odluka kojom je 'Lipa' proglašena privremenim prihvatnim centromu donesena je tek ove sedmice. Zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda – navodi se.

Kako dodaju, od lokalnih vlasti je odbijen zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se “Lipa” ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u “Biru”.

- Time su iscrpljene sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u kratkom roku riješi ovu situaciju, s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na te humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti – ističe se.

Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom poziva institucije sa svih nivoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za tu situaciju i prihate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'