Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 13:50 |

U Općoj bolnici u Sarajevu otvoren novi Covid odjel

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je otvoren novi Covid odjel. Raspolaže sa 44 bolnička kreveta i četiri donirana respiratora, a prostire se u prizemlju objekta na površini od 961 kvadratni metar. 

Rekonstrukciju objekta finansirala je Vlada Kantona Sarajevo uz donacije Kraljevine Norveške i UNDP-a.

 - Danas našem gradu Sarajevu poklanjamo ovu bolnicu. Želim da poručim građanima Sarajeva da smo ovakvim objektom mnogo toga dobili i ovaj dan ćemo svi zapamtiti - kazao je na pres-konferenciji v.d. direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Istakao je da Opća bolnica trenutno ima pet Covid odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu, teško oboljele i kritično oboljele bolesnike.

- Novi odjel će raspolagati sa 44 kreveta sa svim pratećim sadržajima - dodao je Gavrankapetanović.

Također se osvrnuo na rad Opće bolnice i zahvalio svim uposlenicima.

-  Ono što je ova bolnica pružila građanima Sarajeva će sigurno ostati zabilježeno u nekim godinama i generacijama. S ponosom možemo reći da neovisno od težine vremena u kojem smo živjeli, svi zajedno strahovali, dijelili nade, strahove, tuge, bolesti, ipak smo ponosni na ovo teško vrijeme - istaknuo je on. 

Dosadašnji premijer Vlade KS Mario Nenadić smatra da je značaj ovog odjela tim veći što je formiran u vrijeme pandemije, a vrijednost mu je oko 1,8 miliona KM.

- Moramo da pogledamo okruženje, zemlje susjedstva koje su ovakvom vremenu otvarale šatorske i druge kapacitete, zbrinjavali pacijente na druge načine. Mi smo zahvaljujući UNDP-u i norveškoj Vladi uspjeli u ovakvom složenom teškom periodu osposobiti moderan evropski objekat za liječenje - dodao je Nenadić.

Također je istakao odličnu saradnju sa predstavnicima Vlade Federacije BiH koja je odobrila korištenje tog objekta.

Na pres konferenciji je također istaknuto da se u narednom periodu očekuje realizacija i druge faze radova te će objekt u konačnici imati kapacitet za više od stotinu pacijenata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'