Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 13:55 |

Vlada Distrikta izdvojila više od pola milijuna KM za mjesne zajednice i NVO

FENA Saopćenje

BRČKO, 23. prosinca (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s pozicije Dotacije neprofitnim organizacijama za 2020. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove – Pododjel za potporu mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udrugama građana.

Ukupna sredstva izdvojena za taj program iznose 173.432 marka, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Na izvanrednoj sjednici Vlada Distrikta usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s pozicije Dotacije neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove – Pododjel za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udrugama građana – V. dio, za što je izdvojeno 408.400 maraka.

Također, Vlada je usvojila i Program utroška dotacijskih sredstava predviđenih Proračunom Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u Odjelu za javnu sigurnost.

Svrha Programa je financiranje aktivnosti nevladinih organizacija kojima se razvija brzi odgovor na prirodne i druge nesreće, unaprjeđuje suradnja s nevladinim organizacijama u oblasti zaštite i spašavanja i poboljšava učinkoviti odgovor na nesreće kroz suradnju tijela i institucija Brčko distrikta BiH i nevladinih organizacija. Ukupan iznos dotacija je 100.000 maraka.

Na prijedlog Odjela za javnu sigurnost Vlada je dala suglasnost za angažiranje 21 osobe sa najmanje završenom osnovnom školom za obavljanje posebnih poslova provedbe mjera zaštite stanovništva Brčko distrikta BiH od pandemije covid-19 s liste Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kao i suglasnost za angažiranje 29 osoba, odnosno 7 s visokom stručnom spremom, 20 sa srednjom stručnom spremom i 2 osobe sa završenom osnovnom školom.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za angažiranje stručnjaka iz potrebnih medicinskih oblasti radi osiguranja tercijarne razine zdravstvene zaštite, odnosno pomoći i potpore sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Javnoj zdravstvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko", Brčko distrikt BiH, za 2021. godinu.

Usvojen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Odjelu za obrazovanje za angažiranje 190 osoba za obavljanje privremenih i povremenih poslova i Prijedlog zaključaka o davanju suglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za rad u Povjerenstvu izvan radnog vremena.

Vlada Brčko distrikta BiH u srijedu je okončala i 87. redovitu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost DOO "Brčko-gasu" za priključenje na novi kolosijek željezničke pruge koji će se graditi za potrebe JP Luke Brčko, Bimala a. d. Brčko i drugih gospodarskih subjekata Brčko distrikta BiH.

Na redovitoj sjednici Vlada je primila k znanju Informaciju o financijskom programu Europske unije "Privremena potpora za ublažavanje rizika od nezaposlenosti u žurnim slučajevima SURE" i razmatrala Izvješće o utrošku sredstava odobrenih i doznačenih Udruzi građana oboljelih od autoimunih bolesti za liječenje jednog pacijenta u 2019. godini, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'