Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 14:12 |

Promjena na čelu Skupštine BPK Goražde, nova predsjedavajuća Daliborka Milović

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. decembra (FENA) - Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde, započete prije dvije godine, smijenjena je dosadašnja predsjedavajuća Edita Velić (DF), a na ovu poziciju izabrana je Daliborka Milović iz Liberalne stranke (LS).

Nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je nakon što su predstavnici Srba, koji su odbijali učestvovati u radu kantonalnog parlamenta te ulagali i vitalni nacionalni interes, iskazali želju za konstituisanje kluba te popunu rukovodstva Skupštine.

Milović je na današnjoj sjednici najprije izabrana za dopredsjedavajuću, a nakon pauze u kojem se sastalo skupštinsko rukovodstvo, uz podršku predstavnika hrvatskog naroda Edima Fejzića (Goraždanska priča), Milović je neočekivano izabrana za predsjedavajuću kantonalnog parlamenta.

Smijenjena predsjedavajuća Skupštine Edita Velić smatra da je riječ o dogovoru SDA i Edima Fejzića što, po njenoj ocjeni, predstavlja korak ka rušenju trenutne skupštinske većine.

- Na ovaj način mi se svete iz SDA zbog mojih kritika na njihov račun. Meni to ne smeta, ja i dalje stojim kod svojih stavova, a SDA je ta koja ruši ovu većinu i svoju Vladu  mišljenja je Velić.

U Stranci demokratske akcije (SDA) odbacuju ove optužbe, navodeći da su i oni iznenađeni promjenom u rukovodstvu Skupštine.

- Poslovnik Skupštine BPK Goražde decidno propisuje na koji način se vrši izbor predsjedavajućeg, a to su kandidati čiji je izbor potvrdila Skupština koji između sebe odlučuju. Mi smo stvarno iznenađeni dogovorom njih troje i Edima Fejzića treba pitati zašto je podržao smjenu. Mi zaista sa ovim nemamo ništa - kazao je predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini BPK Mirsad Žuga.  

Poslanik Edim Fejzić iz Goraždanske priče kratko je kazao da je to učinio zbog političke prakse po kojoj poziciju premijera i predsjedavajućeg Skupštine ne mogu obavljati pripadnici istog naroda, s čim se slaže i Daliborka Milović (LS).

- Poslovnikom je regulisano da rukovodstvo Skupštine odnosno nas troje između sebe biramo predsjedavajućeg, a i ustavna norma je da premijer i predsjedavajući ne mogu biti iz istog naroda - naglasila je Milović.  

Na sjednici je zamalo došlo i do fizičkog obračuna između Nijaza Musića iz SDA i Edima Fejzića (Goraždanska priča), a nakon poslovničke intervencije Musića, koji je zatražio da se naredna sjednica ne zakazuje u petak zbog katoličkog Božića, čestitajući ovaj praznik i Fejziću.

Iako najavljeno za danas, redovno zasjedanje kantonalnog parlamenta odgođeno je za petak, 25. decembra.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'