Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 15:01 |

Budžet BiH trebao bi biti usvojen u prvom kvartalu 2021. godine

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu nije usvojen do kraja ove godine zbog čega je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo tromjesečnu Odluku o privremenom finansiranju.

Potvrdio je to danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na pres-konferenciji na kojoj je sumirao godinu dana mandata.

Izrazio je nadu da će u prvom kvartalu naredne godine Nacrt budžeta biti upućen Predsjedništvu BiH koje je ovlašteni predlagač Prijedloga državnog budžeta te da će biti razmatran i u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetio je da je Dokument za okvirni budžet osnovica za budžet što će biti slučaj i za narednu godinu zbog čega ni ne očekuje neke velike promjene, a prioritet će i dalje ostati borba protiv koronavirusa.

- Odobravanje vakcine jeste svjetlost na kraju tunela, ali nije dovoljna da bi se riješio zdravstveni problem broja oboljelih i nadam se da će u prvoj polovini 2021. godine s masovnom upotrebom vakcina biti riješen problem zaštite zdravlja ljudi - naglasio je.

Stoga, ključna pitanja za Vijeće ministara i u 2021. godini ostaju zdravlje ljudi, ekonomija, evropske integracije i pitanje migracija.

Prema projekcijama na kraju 2021. godine BiH bi trebala imati postepenu stopu rasta, ali one neće omogućiti da BiH dođe na nivo na kojem je BiH bila na kraju 2019. godine. No, ukoliko bude pozitivnih trendova u prvoj polovini godine onda će BiH biti na dobrom putu.

Osvrnuo se na eventualno uvođenje recipročnih mjera Srbiji odnosno uvođenje obavezog PCR testa za građane Srbije koji ulaze u BiH, kazavši da za to postoji zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva, ali je protiv toga Ministarstvo zdravlja Republike Srpske.

Najavio je da će se pokušati naći konsenzus, jer u suprotnom ne bi bilo jasne situacije ukoliko se donese odluka bez zajedničkog dogovora.

- Nisam pristalica reciprociteta u ovakvim situacijama. Fokusiran sam da zaštitimo zdravlje naših građana uz preporuku naših zdravstvenih institucija - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta