Kultura     | 23.12.2020. 15:29 |

Promovirani profesori emeritusi Univerziteta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, održana kao svečani dio sjednice Senata Univerziteta i organizirana u okviru obilježavanja 71. godišnjice sarajevskog Univerziteta, upriličena je danas na toj visokoškolskoj instituciji.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj istakao je da posebno mjesto u historiji Univerziteta u Sarajevu imaju profesori emeritusi koji su svojim djelovanjem i reputacijom zaslužili ovo počasno zvanje, saopćeno je iz UNSA.

- Ove godine, prema odluci Senata Univerziteta u Sarajevu, počasno zvanje profesora emeritusa dobija devet naših uglednih penzionisanih profesora koji su najveći dio radnog vijeka ugradili u Univerzitet, odgajajući brojne generacije mladih. Ovi profesori ostvarili su značajan znanstveni ili umjetnički opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti. Oni su svojim znanstvenim i umjetničkim doprinosom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, te na najbolji način javno afirmirali struku i dali trajni pečat u historiji razvoja Univerziteta - istakao je rektor Škrijelj.

Za dodjelu počasnog zvanja profesora emeritusa predlažu se posebno zaslužni penzionisani redovni profesori koji su u dužem vremenskom periodu kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučno-istraživačkog odnosno umjetničko-istraživačkog rada, razvoju i napretku Univerziteta i fakulteta i akademija, te nastavnog procesa na Univerzitetu i koji su stekli međunarodnu reputaciju.

Škrijelj je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao prof. Zijada Mehića, prof. dr. Šemsudina Mašića, prof. dr. Zikriju Avdagića, prof. dr. Rabiju Somun-Kapetanović, prof. dr. Saliha Foču, akademika dr. Dževada Karahasana  prof. dr. Halimu Resić, prof. dr. Melihu Zejnilagić-Hajrić i prof. dr. Faruka Čaklovicu.

- Ovom promocijom danas poslali ste svakom od nas promoviranih emeritusa poruku da ste nas i naš rad u prethodnih 40 godina ili nešto duže ako uključimo studentske dane, primijetili i da ga smatrate vrijednim vaše pažnje, ove promocije i ove časti - kazala je prof. dr. Meliha Zejnilagić-Hajrić.

Godišnjica Univerziteta u Sarajevu obilježena je promocijom 61 doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, promocijom 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, izložbom umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti UNSA i promocijom devet profesora emeritusa UNSA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo