Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 16:56 |

Komisija za finansije saslušala revidirane institucije, zaključci naknadno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra FENA - Komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za finansije i budžet na današnjoj sjednici je saslušala predstavnike devet bh. institucija koje su za finansijsko poslovanje u prošloj godini, od državnog ureda za reviziju dobile 'mišljenje s rezervom' ili 'mišljenje s rezervom, sa skretanjem pažnje '.

Ovoj višesatnoj  sjednici su prisustvovali te dali i njihova mišljenja, odnosno neka pojašnjenja, predstavnici Ureda za reviziju, kao i drugih institucija, kao što su Agencija za javne nabavke i Agencija za državnu službu.

Komisija nije donijela zaključke na osnovu saslušanja revidiranih subjekata već će to učiniti na narednoj sjednici da bi ih u formi prijedloga dostavila na razmatranje Domu naroda za 12. januar iduće godine.

Među glavnim primjedbama u izvještaju Ureda za reviziju su nedovoljna transparentnost u procesu javnih nabavki, zapošljavanja kadrova na određeno vrijeme ili po ugovorima o djelu bez poštivanja svih potrebnih procedura, kao i nedostatak mehanizma interne kontrole finansijskog ponašanja u revidiranim institucijama.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić kazala je da očekuje bolju suradnju Ureda za reviziju i Parlamenta, odnosno ove komisije, u interesu što jačeg poštivanja pravila, te je zamjerila revizorima da u nekim slučajevima, dajući generalnu ocjenu, ne uvažavaju okolnosti da institucije ne mogu same ili bar bez lančanog djelovanja s drugim institucijama, uticati na ispravljanje nedostataka. Primjer su primjedbe o potrebnom donošenju nekih zakona, što je proces koji revidirani subjekti ne mogu nositi sami.

Iz Ureda za reviziju su kazali da u njihovom radu imaju razumijevanja za objektivne okolnosti te su potvrdili spremnost za suradnju s Parlamentom, odnosno s Komisijom za finansije i budžet.

Ta suradnja je, prema objašnjenjima na ovoj sjednici,  u međuvremenu izgubila na intenzitetu nakon smrti glavnog revizora.

Revidirane institucije Bosne i Hercegovine, koje su za finansijsko poslovanje u prošloj godini dobile navedeno revizorsko mišljenje su: Ministarstvo vanjskih poslova, Regulatorna komisija za komunikacije, Ministarstvo odbrane, Agencija za lijekove i medicinska sredstva, Agencija za nadzor nad tržištem, Ministarstvo sigurnosti, Institut za metrologiju, Ministarstvo pravde, kao i Jedinica za realizaciju projekta izgradnje zavoda za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera.

Na početku sjednice, član Komisije Denis Bećirović insistirao je da dnevni red, kao prvom tačkom, bude dopunjen informacijom o kršenju propisa o usvajanju državnog budžeta za iduću godinu. Neophodno je znati šta se dešava s donošenjem, odnosno nedonošenjem tog budžeta, kazao je Bećirović, budući da se 2020. bliži kraju i da je čitav svijet, pa i Bosna i Hercegovina, u  vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Bećirovićev prijedlog na koncu nije podržan jer su protiv glasale članice Komisije Dušanka Majkić, Marina Pendeš i Lidija Bradara, a za uvrštavanje na dnevni red takve informacije, osim njega bio je samo Amir Fazlić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo