Ekonomija     | 23.12.2020. 18:03 |

Halebić: Dodatna podrška privrednicima u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Kanton Sarajevo obezbjeđuje finansijsku podršku privrednicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom korona virusa, a riječ je o sufinansiranju dijela plaće do iznosa zajamčene plaće u Federaciji BiH.

Javni poziv  je objavljen danas na web stranici Ministarstva privrede KS.

Tim povodom kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić izjavio je da su za ovu mjeru podrške privredi u KS obezbjeđena sredstva u budžetu KS u iznosu od 8,6 miliona KM.

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana a privrednim subjektima koji se prijave na javni poziv i dokažu da ispunjavaju kriterije iz Javnog poziva sredstva će, prema planu, biti isplaćena u januaru 2021. godine. 

Ova mjera podrške se provodi u saradnji sa Privrednom komorom KS.

- Cilj mjere je olakšati privrednicima u KS savladavanje izazova sa kojima se susreću u poslovanju a koji su nastali zbog pandemije koronavirusa. Jedan dio privrednih subjekata ostvaruje smanjene prihode i ova mjera će im, smatramo, dobro doći za prevazilaženje teškoća u poslovanju - istakao je Halebić.

Ranije je Ministarstvo privrede zajedno sa Udruženjem poslodavaca KS razmatralo stanje u privredi u KS, na temelju čega je navedena mjera podrške i kreirana, a ovo je, kako kaže Halebić, drugi put kako se provodi na području Kantona Sarajevo. 

Prema sličnoj mjer, privrednicima je u KS do sada implementirana podrška u iznosu od oko 13 miliona KM. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta