Stranačke aktivnosti     | 23.12.2020. 19:27 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH danas je održao konferenciju za medije povodom prve godine mandata. Tim povodom reagirali su iz Naše stranke. Izlaganje gospodina Zorana Tegeltije Klub zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok ocijeno je tek kao pravdanje pred građanima za neuspjehe i korištenje pandemije kao izgovora za eutanaziju Vijeća ministara:

"Stranke koje čine Vijeće ministara u predizbornom periodu dale su 198 obećanja čije ispunjenje kreće s državnog nivoa. U prvoj godini mandata u potpunosti je ispunjeno samo jedno. Gospodin Tegeltija danas drži press konferenciju gdje rad Vijeća ministara ocjenjuje pozitivnim a kao razlog zašto nije urađeno više navodi pandemiju.

Dok hvali rad Vijeća ministara, demantuje ga paralelna realnost koja se odvija van njegovog kabineta i komfora koji nezasluženo uživa: pobuna migranata u Krajini.

Tegeltija svojim stavom samo potvrđuje da je ovom sazivu Vijeća ministara pandemija tek izgovor za eutanaziju tog najvećeg državnog izvršnog tijela vlasti, faktički vlade BiH. Upravo je on najodgovorniji za današnju pobunu jer kao država nismo uspjeli stvoriti jedinstven odgovor na migrantsku krizu pa je zbog toga gotovo cjelokupan njen teret pao na USK.

Ni po pitanju pandemije, tog njegovog omiljenog izgovora, nemamo na nivou države jedinstven odgovor, što također njene posljedice čini težim i po zdravstvo i po ekonomiju.

Tegeltija u svom izlaganju tvrdi kako je Vijeće ministara osiguralo da zdravstveni radnici u BiH danas imaju finansijske, materijalne i ostale uslove za rad. Nevjerovatna je njegova volja da obmanjuje javnost. Također danas dobijamo vijest da njegovom stranačkom šefu Miloradu Dodiku u borbi protiv bolesti COVID-19 stiže pomoć iz Beograda. Samo sat vremena od Sarajeva, u Konjicu, oboljeli se smještaju u karantenu u lokalnom motelu bez grijanja, a bolnica još nema izolatorij u sklopu svoje zgrade. I da ne nabrajamo dalje.

Prijedloga državnog budžeta još nema, ići će se na privremeno finansiranje, a to znači da ćemo u sljedeću godinu, kada ćemo se suočiti s najžešćim ekonomskim posljedicama pandemije, ući kao guske u maglu.

Razlog pobrojanim, ali i drugim neuspjesima, leži i u činjenici da Vijeće ministara nema većinu, što je i sam Tegeltija javno priznao na jednoj od sjednica kada je kao razlog za to što Vijeće ne predlaže zakone naveo to što ne zna hoće li ih isto to Vijeće usvojiti. 

Najbolja i najpoštenija stvar koja se danas mogla desiti jeste da gospodin Tegeltija podnese ostavku. To je, na žalost, i najnerealnije očekivanje, jednako nerealno kao i njegov govor u korist Vijeća ministara. Svjesni činjenice da se to neće desiti na parlamentarcima je da odluče kako će se 11. 1. izjasniti o njegovoj smjeni. Ko je za njegov ostanak neka pristane i na odgovornost za sve posljedice koje on nosi po građane."

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'