Svijet     | 24.12.2020. 10:23 |

Ministrica Zayed: Egipat dobio prvu seriju vakcina

FENA Internet

KAIRO, 24. decembra (FENA) - Širenje koronavirusa naglo je poraslo u Egiptu jer je sjevernoafrička zemlja u srijedu prijavila 911 novih infekcija COVID-19 i 42 smrtna slučaja, rekla je egipatska ministrica zdravstva Hala Zayed.

Nakon ovog skoka, ukupna smrtnost dosegla je 7.209, dok su zaraze pogodile 127.972 ludi, rekla je ministrica novinarima, prenosi Xinhua.

Kairo, Giza, Aleksandrija i Qalyubia zabilježili su najveći broj zaraza ove sedmice, a 363 bolnice pripremljene su za prihvat pacijenata s COVID-19 širom zemlje.

Zayed je rekala da je Egipat potpisao ugovore 4. decembra s Globalnim savezom za vakcine i imunizaciju (GAVI) za dobijanje vakcina za novi koronavirus, dodajući da je Egipat već primio prvu seriju vakcina.

Prioritet za imunizaciju imat će medicinsko osoblje u izolacijskim bolnicama, ljudi s kroničnim bolestima poput raka i zatajenja bubrega te starije osobe, rekla je Zayed.

Egipat je 10. januara primio prvu seriju kineske vakcine protiv koronavirusa za pomoć u borbi protiv epidemije COVID-19. Vakcina koju je razvila China National Pharmaceutical Group ili Sinopharm, došla je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U međuvremenu, egipatski premijer Mostafa Madbouly rekao je u srijedu da će proslava Nove godine biti zabranjena u pokušaju da se ograniči širenje koronavirusa usred sve većeg broja zaraza u cijeloj zemlji.

Egipat je svoj prvi potvrđeni slučaj COVID-19 objavio 14. februara, a prvu smrt od virusne bolesti 8. marta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo