Svijet     | 24.12.2020. 12:36 |

Pakistanski vojnik ubijen u razmjeni vatre s indijskim snagama

FENA Internet

ISLAMABAD, 24. decembra (FENA) - Pakistanski vojnik ubijen je u razmjeni vatre s indijskim snagama duž granice s Kashmirom.

U saopćenju pakistanske vojske navodi se da je Indija prekršila prekid vatre duž Linije stvarne kontrole (LAC), de facto granice koja dijeli spornu regiju Jammu i Kashmir između Indije i Pakistana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navodi se da su indijske trupe, "ničim izazvane", prekršile prekid vatre u sektoru Satwal, ubivši 22-godišnjeg vojnika, i da je pakistanska vojska odgovorila efikasno.

Tenzije između dvije strane dodatno su porasle otkako je Pakistan optužio Indiju za napad na posmatrače Ujedinjenih naroda u njegovom dijelu sporne regije.

UN je potvrdio incident koji se dogodio prošle sedmice, napominjući da je pokrenuta istraga. Indija, međutim, poriče da su njene snage otvorile vatru.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti UN-a nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'