Bosna i Hercegovina     | 24.12.2020. 13:54 |

Podijeljeni dnevni obroci migrantima i izbjeglicama u kampu "Lipa"

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 24. decembra (FENA) - Crveni križ Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) osigurali su dnevne obroke i pitku vodu za oko hiljadu migranata i izbjeglica, koji su ostali na lokaciji Prihvatnog kampa "Lipa". Nakon jučerašnjih incidentnih događaja, danas je situacija dosta mirnija i u potpunosti pod kontrolom jakih policijskih snaga. U samom kampu angažovana je i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

"Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa su u saradnji s Operativnom grupom za situaciju s migrantima USK osigurali dnevne obroke i pitku vodu svim ljudima koji su ostali na ovoj lokaciji. Naravno, mi ćemo ovim ljudima osigurati životne neophodnosti za određeno vrijeme, a nadamo se da će vrlo brzo biti pronađeno najbolje rješenje za njihov smještaj. Crveni križ je od početka uključen u kompletnu situaciju s migrantima i izbjeglicama, te brinemo o svim ljudima kojima je potrebna pomoć", izjavio je Selam Midžić iz Gradske organizacije Crvenog križa Bihać.

Oko hiljadu migranata koji su nakon jučerašnjeg požara u četiri boravišna šatora ostali i bez privremenog krova nad glavom, nadaju se ipak nekom rješenju.

"Ne znamo šta se događa, niti šta će biti s nama. Ponestaje nam i novca, ali i osnovnih životnih namirnica. Ostajemo ovdje, jer nemamo gdje drugo i nadamo se nekom rješenju problema", kazao je Mesud iz Afganistana.

Saobraćaj na magistralnom putu M-5 prema Bihaću se odvija nesmetano, s obzirom da su pripadnici MUP-a USK još sinoć zaustavili grupu od nekoliko stotina migranata, koji su se bili uputili prema Bihaću. Svi su vraćeni u prostor kampa, kojeg su još jučer zbog neuslovnosti za zimu napustili uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Prema nezvaničnim informacijama, u skorije vrijeme očekuje se iseljenje opreme i kontejnera iz Migracionog centra "Bira" u središtu grada i njegovo definitivno zatvaranje, na čemu insistiraju građani Bihaća, gradska i kantonalna vlast.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana