Bosna i Hercegovina     | 24.12.2020. 14:08 |

Vlada KS donijela odluku o ukidanju epizode "Upozorenje", na snazi "Pripravnost"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - S obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, kao i da predstoje prognozirane padavine, Vlada Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o ukidanju epizode "Upozorenje" u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo. 

Ovakvu odluku Vlada je donijela na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. 

Resornom ministarstvu je prethodno njegovo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, predložilo ukidanje epizode "Upozorenje" u zonama A, B, C i D na području KS.

Vlada KS je, na osnovu pomenutog Plana na sjednici održanoj 17. decembra ove godine proglasila epizodu "Upozorenje", zbog izrazito povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku. 

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ali izmjerene prosječne vrijednosti još uvijek prekoračuju propisane granične vrijednosti za "Pripravnost", zbog čega je Stručno tijelo odlučilo zadržati pomenutu epizodu na snazi. 

Ostali praćeni polutanti također su u padu, iako prethodnih dana nisu ni bilježili prekoračenja graničnih vrijednosti. 

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme s povremenim padavinama, bez temperaturnih inverzija, što bi trebalo dovesti do čišćenja kotlina, te značajnog poboljšanja kvaliteta zraka u svim zonama KS. 

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku koje svakodnevno pokazuju njegov kvalitet u Kantonu Sarajevo i meteorološke uslove, postupati prema Planu interventnih mjera, te o svemu blagovremeno informisati javnost, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom