Svijet

Turskoj će biti dopremljeno tri miliona doza kineske vakcine protiv koronavirusa

Internet

ISTANBUL, 24. decembra (FENA) - Ekspert za zarazne bolesti u turskoj agenciji za javno zdravstvo izjavio je u četvrtak da je eksperimentalna vakcina koju je razvila kineska biofarmaceutska firma Sinovac pokazala stopu efikasnosti od 91,25 posto na osnovu ranih rezultata u završnim fazama testiranja na dobrovoljcima u njegovoj zemlji.

CoronaVac  je takozvana inaktivirana vakcina koju je razvila firma Sinovac Biotech. Dr. Serhat Unal danas je objavio rezultate nakon nasumičnih testiranja među 7.371 dobrovoljacem i kazao je da je vakcina sigurna.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca izjavio je na konferenciji za novinare da će rezultati biti prvo objavljeni za CoronaVac. Sinovac je odgodio objavu rezultata iz kasnih faza testiranja do januara.

Koca je kazao da će prva isporuka od tri miliona doza CoronaVaca biti poslana u Tursku u nedjelju i da će stići u ponedjeljak. On je prvobitno objavio da će vakcine stići nakon 11. decembra, ali je kazao da su neke dozvole izazvale odgode.Turska je potpisala ugovor o nabavci 50 miliona doza  vakcina.

Ministar zdravstva također je kazao da je njegova zemlja blizu sporazumu o nabavci Pfizer BioNTech’s vakcine. Dodao je da bi Turska mogla dobiti 4,5 miliona doza do kraja marta i imat će opciju da kupi do 30 miliona doza.

Turska je među najviše pogođenim zemljama u svijetu, sa sedmodnevnim prosjekom od oko 23.000 potvrđenih dnevnih zaraza s COVID-19, prenosi Associated Press.

(FENA) D.V.