Stranačke aktivnosti     | 25.12.2020. 11:54 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od institucija vlasti na svim razinama da se konačno uključe u rješavanje problema migrantske krize, posebno na području Unsko-sanskog kantona.

Nedopustiva je indolentnost entitetskih i državnih vlasti. Potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti za sudbine ne samo migranata, nego i stanovništva Unsko-sanskog kantona koji je u potpunosti prepušten sam sebi predstavlja sramotu državne i entitetske vlade.

Nažalost, možemo zaključiti da se radi samo o nastavku politike zanemarivanja i ignorisanja problema rubnih dijelova države od strane predstavnika vladajućih elita.

Umjesto prepucavnaja i prebacivanja lopte sa jednih na druge, pozivamo vladajuću većinu SDA-DF-SNSD-HDZ da konačno shvate da medijskim natpisima i svaljivanjem odgovornosti jednih na druge neće riješiti problem.

Ove četiri stranke zajedno su imenovale Vijeće ministara BiH i uspostavili koaliciju i zajedno su odgovorni za njeno funkcionisanje, odnosno nerad. Jalovost Vijeća ministara BiH i potpuna inertnost po pitanju migrantske krize, ali i krize uzrokovane pandemijom, pokazuje da Bosna i Hercegovina ima vlast koja je najveća opasnost po zdravlje i sigurnost stanovništva.

Pozivamo Ministarstvo odbrane BiH da u Unsko-sanski kanton hitno pošalje Oružane snage Bosne i Hercegovine kako bi doprinijeli stabilizaciji sigurnosne situacije i pomogli lokalnim vlastima u projektima uspostave infrastrukture.

Od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekujemo da konačno počne realizirati plan za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, koji je prije nekoliko mjeseci pompezno objavljen kao spasonosno rješenje.

Od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH očekujemo opsežnu finansijsku i infrastrukturnu pomoć Unsko-sanskom kantonu za borbu sa trajućom krizom.

Konačno je vrijeme da se prema Unsko-sanskom kantonu entitetska i državna vlast prestane odnositi maćehinski i da se po prvi put od početka krize postavi domaćinski i odgovorno.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta