Svijet

Erdogan: Od ponedjeljka u Tursku stižu vakcine protiv COVID-19

Internet, Foto: AA

ISTANBUL, 25. decembra (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je izrazio nadu da će odnosi koje Turska ima s Rusijom ostati takvi i ubuduće, i najavio da će od ponedjeljka početi isporuka vakcina protiv COVID-19.

"To se odnosi na sve oblasti, od vojnih i diplomatskih do kulturnih i ekonomskih pitanja. Ako se osvrnemo na obim naše međusobne trgovine, istom odlučnošću koračamo prema našim ciljevima i vjerujem da će tako biti i ubuduće", kazao je Erdogan u obraćanju novinarima nakon klanjanja džuma-namaza, javlja Anadolu Agency (AA).
Na pitanje kako komentariše nedavnu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojoj je za turskog predsjednika kazao da je "čovjek od riječi" i da je njegova riječ zakon, Erdogan je rekao da su to riječi kojima se može opisati i ruski predsjednik.

"Otkako sam upoznao gospodina Putina, i ja njega mogu upravo tako opisati. Zaista je čovjek od riječi, ispunjava data obećanja. Rijetkost je da se na ovom nivou mogu održavati bilateralni odnosi s drugim zemljama. Nadam se da će naši odnosi koje smo imali do sada biti nastavljeni na ovaj način i ubuduće", naglasio je Erdogan.

Istakao je također da će od ponedjeljka u Tursku početi isporuka vakcina protiv COVID-19, dodajući kako neke zemlje neće imati vakcine prije 2022. godine.

"Prema podacima koje sam dobio od naših zdravstvenih institucija i ministra zdravlja, imamo sporazum o isporuci 50 miliona vakcina iz Kine, ali u prvoj etapi će stići 4,5 miliona. Tu postoji redoslijed prema kojem će prvo biti vakcinisani naši zdravstveni radnici", kazao je turski predsjednik.

Podsjetivši da je već ranije izjavio da će se i sam vakcinisati, apelovao je na sve građane Turske da i oni postupe isto.

"Naši ljekari su specijalisti u svom poslu. Ne može svako komentarisati te stvari jer postoje naši profesori, docenti, doktori koji posjeduju znanje o tome. Nakon izjava i objašnjenja naših profesora po ovom pitanju, ne bi trebalo izazivati nekakav problem ili neslaganja jer se borimo protiv virusa. Kada vakcina dođe, i mi ćemo se vakcinisati zajedno sa svim kolegama", rekao je Erdogan.

Na kraju je naglasio da je potrebno poduzeti ogromne napore kako bi se pobijedio virus.

"Naša želja i naša molitva je da zajedničkim snagama na najbolji način odgovorimo u ovoj borbi protiv virusa. U prvoj etapi ćemo imati vakcine iz Kine, a istovremeno i iz Njemačke. Vakcinama koje će doći iz ove dvije zemlje zajedno nastavljamo put", poručio je Erdogan.

Na pitanje o odnosima Turske sa Izraelom, Erdogan je kazao da postoje određeni problemi sa zvaničnicima iz vrha te zemlje.

"Naši odnosi sa Izraelom bili bi dosta drugačiji da nije bilo takvih problema s ljudima na vrhu", rekao je turski lider, dodajući da Turska ne može prihvatiti izraelsku politiku prema Palestini:

"Ne možemo prihvatiti takav odnos Izraela prema našoj braći u Palestini. Ne možemo prihvatiti njihovo okrutno ponašanje i takav odnos prema palestinskom teritoriju.”

(FENA) B.D.