Bosna i Hercegovina     | 26.12.2020. 11:38 |

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđena 124 slučaja zaraze koronavirusom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđena su 124 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 604 uzorka prikupljena u periodu od 22. do 25. decembra.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 75 zaraženih osoba, odnosno njih 60,48 posto i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 176 osoba se oporavilo od COVID infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u Kantonu Sarajevo registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (128) i Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ (54) hospitalizirane su 182 osobe, od kojih osam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 16 pacijenta.

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 26 osoba.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 366 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.540 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 25. decembra ukupno su registrovane 23.842 zaražene osobe koronavirusom, od kojih se njih 21.935 oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 7. do 26. decembra, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 1.732 samoizolacije.

- Kako bi smanjili opasnost zaraze Corona virusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa - saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo