Stranačke aktivnosti     | 28.12.2020. 13:31 |

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

FENA Saopćenje

KO SDP BIH TUZLA: VUJOVIĆ, KREŠIĆ I TULUMOVIĆ DOVELI U PITANJE ISPLATU PLATA, BORAČKIH I DRUGIH EGZISTENCIJALNIH NAKNADA

Pozivanjem na vitalni nacionalni interes, predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine Žarko Vujović (SD) i Boris Krešić (DF) su zbog vlastitih interesa i interesa njihovih stranačkih šefova, jednom riječju, svjesno i namjerno blokirali Tuzlanski kanton te doveli u pitanje isplate plata, boračkih i drugih egzistencijalnih naknada onima kojima je ista najpotrebnija.

Prijedlog budžeta Vlade Tuzlanskog kantona predvođene aktuelnom skupštinskom manjinom koja zbog vitalnog nacionalnog interesa istu drži na „infuziji“, nije dobila podršku novoformirane većine u Skupštini Tuzlanskog kantona. U svim normalnim demokratskim društvima, vlast koja izgubi parlamentarnu većinu odstupa sa vlasti i prepušta je novoj većini. Samo u Tuzlanskom katnonu to nije praksa jer trenutno skupštinska manjina vlada nad većinom.

Premijer kantona Denijal Tulumović (SDA) je takođe saučesnik u ovom scenariju. Znajući da njegova vlada više nema podršku većine poslanika u Skupštini TK, on je morao odstupiti sa mjesta predsjednika vlade te pustiti novoj vladi da ispravi dugogodišnju nepravdu koja se ogleda u netransparentom trošenju novca građana, aferama, sumnjivim tenderima, zdravstvenom i obrazovnom kolapsu, politizaciji policije, nesnalaženju u kriznim situacijama i u mnoštvu drugih primjera.

Pokušaj prebacivanja krivnje za neusvajanje budžeta na poslanike nove skupštinske većine je čisto zamazivanje očiju javnosti u Tuzlanskom kantonu. Apsurdno je da baš sada vlast traži podršku onih koji se do sada nisu pitali i čiji se mišljenje svakodnevno gazilo i obezvrjeđivalo.

Gospoda Vujović, Krešić i Tulumović su znali da su izgubili skupštinsko povjerenje te pod krinkom zaštite vitalnog nacionalnog interesa odlučili da sačuvaju fotelje unutar vlasti, pa čak i po cijenu da ugroze finansijski život građana i institucija Tuzlanskog kantona. Smatramo da za svoju odluku moraju snositi političku i moralnu odgovornost jer su oni isključivi krivci za ovakvo stanje.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana