Bosna i Hercegovina     | 28.12.2020. 15:39 |

Vlada FBiH - Produžen rok za subvencioniranje troškova električne energije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, do 30.6.2021. godine produžila važenje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.

Subvencije će biti iskazivane na računima za utrošenu energiju do roka primjene.

Za kupce električne energije iz kategorije domaćinstva kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar koji ostvaruju pravo na najniži iznos penzije koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod PIO/MIO u Federaciji BiH, te pravo na stalnu finansijsku pomoć korisnicima koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH, primjenjuje se oblik smanjenja troškova za električnu energiju na način da se potrošnja manja od prosječne (manja od 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, odnosno manja od 348 kWh kod JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar), subvencionira u skladu sa ovom odlukom.

FINANSIRANJE RAZVOJNIH PROJEKATA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

Federalna vlada donijela je Odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje pisma sporazuma s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) o prijenosu sredstava Vlade FBiH u svrhu sufinansiranja finansijskog mehanizma za razvojne projekte jedinica lokalne samouprave.

Svrha ovog pisma je da se definira način i rok uplate 200.000 KM od strane Federalnog ministarstva finansija UNDP-u.

Ova sredstva osigurana su izdvajanjem iz Tekuće rezerve Vlade Federacije, Budžeta FBiH za 2020. godinu, a isključivo će biti korištena za Projekt integrisanog lokalnog razvoja (ILDP).

Riječ je o zajedničkom projektu Vlade Švajcarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini koji se provodi u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Federalnim ministarstvom pravde i oba entitetska saveza općina/opština i gradova.

Za potpisivanje pisma, uime Vlade Federacije, ovlaštena je federalna ministrica finansija.

ZA NAGRADE SPORTISTIMA UKUPNO 300.500 KM

Federalna vlada upoznala se sa informacijom te dala saglasnost za dodjelu nagrada iz Tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjelu nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, u ukupnom iznosu od 300.500 KM.

Prvim zaključkom data je saglasnost za dodjelu 274.500 KM, od čega je Hrvatskom rukometnom klubu Grude pripao je iznos od 15.000 KM, Atletskom klubu Sarajevo 10.000 KM i 7.000 KM, Udruženju Stonoteniski klub „Spin 2012" 7.000 KM, te atletskim klubovima „Puls“ 2.500 KM, „Novi Grad“ 7.500 KM, „Doboj Istok“ 5.000 KM, „Sloboda – Tehnograd“ 12.500 KM, „Pace“ 2.500 KM i „Zenica“ 12.500 KM i 7.000 KM.

Taekwondo klubovima „Mladost“ pripalo je 2.500 KM, te „Novi Grad“ 7.000 KM, 7.000 KM, 12.500 KM i 78.750 KM, „Poskok“ 5.000 KM, „Studen“ 2.500 KM, „Sarajevo“ 15.000 KM, „Mladost“ 11.250 KM, zatim Bokserskom savezu BiH 35.000 KM i Biciklističkom klubu „Rotacija – Spin“ 2.500 KM i 7.000 KM.         

Drugim zaključkom Vlada Federacije BiH dala je saglasnost za dodjelu ukupno 26.000 KM, od čega za nagradu Klubu brdskog biciklizma „Puls“ (ekipni prvak u ženskoj konkurenciji) 7.000 KM i Lejli Tanović iznos od 2.500 KM, koja je državni prvak u pojedinačnoj konkurenciji.

Streljačkom klubu Sarajevo za prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji za seniore pripada 7.000 KM, za prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji seniorki 7.000 KM i za prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji Aide Arnautović 2.500 KM.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je zaduženo da Federalnom ministarstvu finansija dostavi zahtjeve za izdvajanje ovih sredstava.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost za izdvajanje sredstava utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 1.135.801,59 KM, za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja poslovnim subjektima za razliku aprila, maja i juna 2020.godine. 

Sredstva će se isplatiti iz Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu.

Federalna vlada je donijela Odluku o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za period 1.1.-1.3.2021. godine.

Ova naknada za prvi kvartal 2021. godine utvrđuje se u visini od 0,004727 KM/kWh, bez obračunatog poreza na dodatnu vrijednost (PDV), i ostaje na istom nivou kao u zadnjem kvartalu ove godine. 

Izmijenjena je Odluka o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – za podršku Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH za učešće i organiziranje sajmova“ kojom su predviđena budžetska sredstva sa 150.000 KM smanjena na 50.000 KM.

S ciljem poboljšanja provedbe i praćenja Programa mjera iz planova upravljanja vodama, Vlada FBiH usvojila je Sažetak Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva po izvještajima o provođenju Programa mjera planova upravljanja vodama za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora u FBiH (2016. - 2021.) za 2018. - 2019. godinu koji će biti dostavljen na razmatranje Parlamentu FBiH.

Prihvaćen je Izvještaj o radu Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka Federacije BiH za 2020. godinu.

Usvojena je informacija o izradi web Preglednika geoportala infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH i data saglasnost Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove za njegovo javno objavljivanje.

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o realizaciji svojih zaključaka za period januar - novembar 2020. godine

KADROVSKE ODLUKE I RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH donijela je odluke o kriterijima i raspisivanju javnih oglasa za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. Imenovane su i komisije za provođenje ovih postupka, te utvrđeni tekstovi javnih oglasa.

Federalna vlada dala je prethodnu saglasnost Upravnom odboru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić za imenovanje Samira Suljagića za direktora ovog zavoda.

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, po okončanju konkursne procedure, za donošenje Odluke o imenovanju izvršnih direktora - članova Uprave ovog društva na period tekućeg mandata generalnog direktora, u sastavu: Muamer Hadžović (Izvršna direkcija za razvoj poslovanja), Samir Jusufović (Izvršna direkcija za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima), Adnan Huremović (Izvršna direkcija za tehnologiju i razvoj servisa), Mirza Odobašić (Izvršna direkcija za ekonomsko finansijske poslova), Kemal Avdagić (Izvršna direkcija za investicije) i Samira Ćerim (Izvršna direkcija za informacione tehnologije).

Data je prethodna saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže na period do tri mjeseca, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine o njihovom imenovanju.

Na ove dužnosti imenovani su Denis Zahirović, Mesud Ajanović, Nurdin Sadiković, Muvedet Šišić, Amir Karić, Zijo Brzina i Žarko Pušić.

Ernestu Đonki dato je ovlaštenje za zastupanje Vlade Federacije BiH na Skupštini Privrednog društva JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

Federalna vlada donijela je Rješenje o imenovanju Alije Aljovića za predsjednika, te Ivice Krželja i Jasmine Trgo za članove Nadzornog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na period od četiri godine.

U Vijeće infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH, na period od pet godina, danas su imenovani Željko Obradović (predsjednik), Josip Nikolić, Alden Kajtaz, Mehmed Cero, Bešćo Alibegović, Tihomir Ćurak, Ajša Softić, Mirsad Hajdarević,  Marinko Bošnjak, Renato Škrobo i Belmira Hadžiabdić (članovi).

Vlada FBiH donijela je Rješenje o imenovanju Nadzornog odbora Lutrije Bosne i Hercegovine, na period od četiri godine, u sastavu: Miroslav Ćorić (predsjednik), Kenan Hadžić, Azira Lapandić, Edita Rokša i Saša Grabovac (članovi), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta