Stranačke aktivnosti     | 28.12.2020. 19:45 |

Saopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Zenica

FENA Saopćenje

Većina okupljena oko Zeničke inicijative-Fuad Kasumović izglasala je danas javni interes za izgradnju Hidroelektrane Janjići, iako su se građani jasno izjasnili da ne podržavaju izgradnju elektrane na ovom mjestu. Kasumović to pokušava svaliti na druge, kao da je, tobože, izgradnja HE Janjići gotova stvar, a ne tek na početku, pokazujući da ni njega ni novu većinu ne zanimaju građani, nego samo interesi određenih lobija.

Javnost mora znati da je za izgradnju HE Janjići glasalo 14 vijećnika Zeničke inicijative-Fuad Kasumović, vijećnici Naroda i pravde, SBB-a te vijećnik predstavnik manjine. Mještani su jučer sa protestnog skupa poručili da će vijećnici koji podrže ovaj projekat biti nepoželjni u Janjićima. Da stvar bude apsurdna, javni interes za HE izglasala je koalicija čiji je predvodnik Fuad Kasumović u Janjićima dobio glasove 76 posto birača.

Druga sjednica Gradskog vijeća održana je samo tri dana nakon konstituirajuće, tako da vijećnici, pogotovo oni kojima je ovo prvi mandat, nisu imali vremena ni da se upoznaju sa materijalima. To jasno govori da će vijećnici većine iduće četiri godine biti samo puki dizači ruku, aminujući namjere svoga mentora Kasumovića.

Ista stvar je i sa prostorno-planskim aktima. SDA podržava i podržavat će razvoj Zenice, međutim bit će zanimljivo pratiti kakve će odluke donositi i za interese kojih lobija će vijećnici dizati ruke.

Kasumović sada ima apsolutnu prohodnost odluka u Gradskom vijeću, bez obzira bile one zakonite ili ne, pa je danas uspio "progurati" i rebalans budžeta čija je zakonitost vrlo upitna. Usvojeni rebalans je samo pravdanje već potrošenih sredstava koje je novi-stari gradonačelnik koristio za sitna infrastrukturna ulaganja radi pridobijanja glasova birača u izbornoj kampanji. S nezakonitostima ćemo upoznati nadležne institucije, koje moraju tražiti odgovore na mnoga pitanja, a jedno od njih je zašto je Kasumović sredstva doznačena sa nivoa Federacije BiH za borbu protiv virusa Covid-19 preusmjerio u izgradnju putne infrastrukture.

Kažu da se po jutru dan poznaje. Ako je tako, građani su danas mogli vidjeti da su na proteklim izborima još jednom prevareni te da će tek u ovom mandatu upoznati pravo lice Fuada Kasumovića i lobije za čiji interes radi.

Stručna služba SDA Zenica

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana