Svijet     | 29.12.2020. 10:02 |

Zastupnički dom izglasao poništavanje Trumpovog veta na vojni budžet

FENA Internet

WASHINGTON,  29. decembra (FENA) - Američki Zastupnički dom u ponedjeljak je izglasao poništavanje veta predsjednika Donalda Trumpa na akt o odobrenju odbrambene politike (NDAA), prijedloga vojnog budžeta vrijednog 740 milijardi dolara.

NDAA, koji određuje politiku američkog ministarstva odbrane, usvajan je svake godine od 1960-ih. Oba doma Kongresa usvojila su ovogodišnji prijedlog s velikom većinom glasova.

Trump je, ipak, uložio veto na prijedlog u prošloj sedmici zbog plana preimenovanja vojnih baza koje su dobile imena po čelnicima konfederacije, alijanse južnjačkih država koje su se zalagale za ropstvo tokom građanskog rata u 19. stoljeću.

Također je pozvao na prijedlog zakona koji bi društvenim mrežama oduzeo izvjesnu zaštitu od odgovornosti, i usprotivio se usporavanju njegovih planova za smanjenjem broja američkih vojnika u Afganistanu i u Njemačkoj, prenosi dpa.

Veto treba da ponište oba doma Kongresa i očekuje se da Senat raspravlja o toj temi u utorak. Senat će vjerovatno slijediti Zastupnički dom u poništavanju veta, uzimajući u obzir široku podršku prijedloga budžeta među američkim poslanicima.

Nijedan američki predsjednik nije blokirao NDAA, a Kongres također nikada nije uspio da poništi Trumpov veto. Prijedlog vojnog budžeta bio bi prvi takav slučaj.

U slučaju platformi društvenih mreža, kritičari optužuju Trumpa da traži osvetu Twitteru i Facebooku, jer su oni postavili neke poruke upozorenja na njegove izjave o pandemiji koronavirisa i navodnim prevarama na predsjedničkim izborima.

Trump bi trebao napustiti položaj 20. januara, istoga dana kada Joe Biden bude inauguriran kao naredni američki predsjednik.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'