Magazin     | 29.12.2020. 08:30 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. prosinca (FENA) - 

- 1721. Francuzi okupirali otok Mauricijus u Indijskom oceanu. Otok je 1810. potpao pod britansku vlast, a neovisnost je stekao 1968. godine.

- 1800. Rođen Charles Goodyear, američki pronalazač koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka. Njegov izum doprinio je brzom razvoju industrije gume, posebno proizvodnji automobilskih guma.

- 1809. Rođen William Ewart Gladstone, četiri puta premijer Velike Britanije između 1868. i 1894. Poznat po političkim i socijalnim reformama, smatra se jednim od najvećih britanskih državnika.

- 1835. Umro Filip Višnjić, jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih epskih narodnih pjesama. Vuk Karadžić je 1815. zapisao mnoge njegove pjesme, među kojima su najpoznatije "Početak bune na dahije" i "Boj na Mišaru".

- 1862. Izumljena poznata kugla za bowling s tri rupe za prste. Nakon višegodišnjeg lutanja, Amerikanci su se do kraja stoljeća složili oko službenih pravila te sportsko-zabavne društvene igre koju danas u svijetu igra preko 150 milijuna ljudi.

- 1876. Rođen Pablo Casals, katalonski violončelista i dirigent koji je otvorio novu eru u sviranju violončela. Napustio je Španjolsku kada je Francisco Franco došao na vlast i do smrti 1973. živio je u Francuskoj i Portoriku.

- 1885. Gottlieb Daimler patentirao prvi motocikl ugradivši u drveni okvir bicikla benzinski motor sa zračnim hlađenjem. Daimler je jedna od ključnih ličnosti u proizvodnji plinskog motora te izumu i proizvodnji automobila, a osim motocikla, pripisuje mu se i izum prvog automobila na četiri kotača.

- 1911. Revolucionarna privremena skupština je za prvog predsjednika Kine izabrala Sun Yat Sena, čime je nakon više od tri milenijuma ukinuta monarhija. U Republici Kini smatraju ga ocem domovine.

- 1914. Počela bitka kod Sarikamiša u Prvom svjetskom ratu, u kojoj je, mnogo slabija, ruska vojska nanijela težak poraz turskoj vojsci. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

- 1921. Rođen Dobrica Ćosić, srbijanski književnik, akademik, političar i politički teoretičar, smatra se ocem modernog srpskog nacionalizma. Bio je prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od lipnja 1992. Smijenjen je u lipnju 1993.

- 1940. Njemačko zrakoplovstvo izvelo najteže bombardiranje Londona u Drugom svjetskom ratu, koje je britanskoj prijestolnici nanijelo najveća razaranja od velikog požara 1666., kada su uništene četiri petine grada.

- 1973. Filipinski diktator Ferdinand Marcos nastavio vladati po okončanju drugog predsjedničkog mandata, iako po ustavu nije mogao biti biran. Vladao je dekretima, dok u pobuni 1986. nije zbačen.

- 1981. Umro Miroslav Krleža, hrvatski književnik i enciklopedista, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. Njegov obiman književni opus obuhvaća poeziju, romane, pripovijetke, drame i eseje. Poznata su mu djela "Hrvatski bog Mars", "Gospoda Glembajevi", "U agoniji".

- 1981. U Sarajevu otvorena Akademija scenskih umjetnosti.

- 1989. Parlament Čehoslovačke izabrao za šefa države češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom. Havel je naslijedio Gustava Husaka, koji je pod pritiskom javnosti podnio ostavku.

- 1996. Vlada Gvatemale i vođe gerilskog pokreta potpisali sporazum kojim je nakon 36 godina službeno okončan posljednji i najduži građanski rat u središnjoj Americi.

- 1999. U nevremenu koje je zahvatilo više europskih zemalja život izgubilo oko 130 ljudi.

- 2001. Oko 300 ljudi poginulo, a najmanje 120 ozlijeđeno u požaru koji je izbio od varnica vatrometa u trgovinskom centru u Limi, glavnom gradu Perua.

- 2013. Michael Schumacher doživio nesreću na skijanju na Alpama u Francuskoj, kada je pao i udario glavom o kamen, zadobivši teže ozljede.

- 2017. Deset vjernika ubijeno, a pet ranjeno u oružanom napadu dva napadača na koptsku crkvu Mar Mina u egipatskom gradu Helwan, južno od Kaira.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta