Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 10:57 |

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla - Kazniti sramni postupak na Stupinama

FENA Saopćenje

TUZLA, 29. decembra (FENA) - Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navode da su sa nevjericom primili informaciju da je njihov sugrađanin u naselju Stupine već nekoliko puta uznemiravao građane uzvikivanjem gnusne parole 'Nož, žica, Srebrenica', na što je reagovala i policija.

- Mještani Stupina prijavili su taj događaj policiji, nakon čega je muškarac uhapšen. Po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti, mogao bi dobiti kaznu od tri mjeseca do tri godine zatvora - navodi se.

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla, kako navode,  najoštrije osuđuje taj čin jer na najgrublji način vrijeđa osjećaje žrtava genocida i svih stanovnika Tuzle.

- Ta gnusna parola, podsjeća i slavi najteži zločin koji je počinjen u proteklom ratu, genocid u Srebrenici, koji je presuđen od međunarodnih pravosudnih institucija i osuđen širom svijeta. Građani Tuzle su tokom rata, a i u poslijeratnom periodu, kontinuirano pružali pomoć žrtvama svih ratnih zločina i višestruko pokazali da su na strani pravde i nevino stradalih žrtava, nikako na strani ratnih zločinaca. Ovakvo ponašanje je apsolutno nedopustivo i ne može biti opravdano nikakvim okolnostima. Ohrabruje činjenica da je počinilac indentifikovan. Nadamo se da će istražni organi brzo, efikasno i na najoštriji način kazniti taj sramni postupak - navodi Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo