Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 12:18 |

Čengić: Koronavirus nije uticao na redovnu imunizaciju djece u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. decembra (FENA) – Pandemija koronavirusa nije poremetila redovnu imunizaciju djece u Goraždu – potvrdio je direktor Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija” dr. Edin Čengić.

On je podsjetio da je u periodu proglašenja prirodne nesreće u FBiH na početku pandemije, vakcinacija bila obustavljena na nešto manje od dva mjeseca.

- Taj period nije uticao na ukupan broj djece koja su se vakcinisala u ovoj godini u odnosu na prethodnu. Do prošle sedmice je izvršeno ukupno 1.848 vakcinacija dok je u prošloj godini obavljeno 1.960. Ukupan broj dosad izvršenih vakcinacija možemo tumačiti činjenicom da je u ovoj godini rođeno 30 beba manje u odnosu na prošlu godinu, a većina vakcinacija se obavlja u prvoj godini života, praktično pet puta - pojasnio je dr. Čengić.

Napominje da redovno vakcinisanje djece od samog rođenja pa do predškolske i školske dobi sprečava pojavu brojnih bolesti.

- Zbog različitih informacija ali i dezinformacija koje se mogu čuti o vakcinama ima roditelja koji su u dilemi - da li vakcinisati djecu. U Goraždu srećom nema tih problema i većina roditelja redovno dovodi djecu na vakcinaciju - kazao je direktor goraždanskog Doma zdravlja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana