Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 13:55 |

HNS zatražio ostavke članova SIP-a BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. prosinca (FENA) - Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH "sustavno ugrožava izborni proces u Gradu Mostaru" te traži neopozive ostavke članova SIP-a BiH "zbog izravnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru".

"HNS upozorava na opetovano rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i izravnim rukovodstvom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) idu upravo u tome smjeru. Aktualni sastav i djelovanje SIP-a BiH proizvod je 'duboke države' i parasustava koji ima jedinstven cilj - rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4 kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju", priopćeno je iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu kako su Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje, ali je izborni proces "ugrožen učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnom kontaminacijom cjelokupnog procesa".

"Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na kaznenu odgovornost", navode iz HNS-a te dodaju kako će danas službeno uputiti kaznenu prijavu i prema Tužiteljstvu BiH.

HNS vjeruje kako se jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH može žurno riješiti probleme koje je izazvalo "nelegalno i nelegitimno tijelo SIP svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH".

"Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvorilo je put daljnjim nelegalnostima pod okriljem SIP-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala", smatraju u HNS-u.

U priopćenju za javnost HNS navodi dalje kako su unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

"Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi SIP-a BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor. Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava", dodaje se u priopćenju.

HNS podsjeća međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar, i na druge odluke SIP-a BiH "koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese" te napominje kako je po istom već formiran predmet u Tužiteljstvu HNŽ-a.

"Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom - Jug, Jugozapad i Zapad - kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju", navode iz HNS-a.

Svojim postupanjem članovi SIP-a, tvrdi HNS, uzrokuju nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru te rade institucionalnu sramotu od SIP-a BiH.

"Hrvatski narodni sabor zahtijeva žurne i neopozive ostavke članova SIP-a BiH zbog izravnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH, kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima", stoji u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo