Svijet     | 29.12.2020. 15:59 |

Cavusoglu i Lavrov na sastanku u Sočiju

FENA Internet

ANKARA/SOČI, 29. decembra (FENA) - Ministri vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i Rusije Sergej Lavrov sastali su se u utorak u Sočiju kako bi razgovarali o međunarodnim pitanjima i pomogli u pripremi sastanka predsjednika dviju zemalja.

Cavusoglu je govoreći na konferenciji za medije nakon sastanka kazao da se nadaju kako će sastanak Vijeća za rusko-tursku saradnju na visokom nivou biti održan u Turskoj čim to prilike dozvole, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski ministar je naveo kako prije toga, nadležna tijela trebaju razgovarati o nizu pitanja, uključujući potpuno vraćanje bezviznog režima za turske državljane i povećanje kvota isporuke turskog povrća i voća u Rusiju radi oživljavanja trgovinske ravnoteže, na koju se značajno odrazila i pandemija.

Upitan za saradnju s Rusijom na razvijanju vakcine Sputnik V protiv koronavirusa, Cavusoglu je kazao kako ide dobro i da su se strane dogovorile za organizaciju zajedničke proizvodnje vakcine.

”Ne govorimo o jednostranoj isporuci, govorimo o zajedničkoj proizvodnji”, rekao je Cavusoglu.

S druge strane, Lavrov je kazao kako implementacija najvećih rusko-turskih projekata, uključujući izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu i budući radovi u vezi s plinovodom Turski tok, bit će završeni na vrijeme uprkos izazovima koje je donijela pandemija.

Pozdravio je i odlučnost turske da nastavi saradnju u vojnom domenu uprkos sankcijama, koje je nazvao ”pokušajem promocije interesa američke industrije uz pomoć nepravednih metoda”. 

Ministar je kazao kako su Rusija i Turska postale objekti sankcija Zapada jer vode nezavisnu politiku u međunarodnim pitanjima, baziranu na nacionalnim prioritetima i tragaju za zajedničkim dobrom kroz balans i saradnju.

Također, Cavusoglu je osudio američke sankcije protiv Turske zbog kupovine ruskog zračnog odbrambenog sistema S-400 nazvavši ih nelegitimnim.

”To je napad na naša suverena prava“, rekao je Cavusoglu poručujući da neće odustati od svojih namjera.

Podsjećajući da je Turska već potpisala dogovor za S-400 te da to ne može biti zaustavljeno.

Dodao je i kako je Turska generalno protiv politike sankcija podsjećajući kako se Ankara nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije i Irana, te da preferira rješavanje problema dijalogom.

Ministri su kazali i kako su razgovarali o Nagorno-Karabahu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana