Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 16:21 |

Milićević odgovorila na više zastupničkih pitanja o budžetu (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević obratila se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nakon što su iscrpljene sve diskusije zastupnika o budžetu FBiH za iduću godinu, predloženom iz Federalne vlade u ukupnom iznosu od 5.481.251.899 KM.

Odgovarajući na više pitanja koja su zastupnici tokom njihovih diskusija postavili predlagaču u vezi s budžetom, Milićević je između ostalog kazala da Vlada nije predvidjela nabavku službenih auta ni za vlastite potrebe ni za potrebe njenih službi, a da su dosad, po tom osnovu napravljene i uštede.

Budžetskog suficita vjerovatno neće biti, kazala je, odgovarajući na jedno od narednih zastupničkih pitanja.

U vezi sa specijalnom revizijom finansijskog poslovanja, Milićević je odgovorila da prema sadašnjim pravilima, odgovornost za plan revizije ima isključivo zajednička komisija čiji su članovi iz oba doma Federalnog parlamenta, a ne Vlada.

Na jedan od upita, pojasnila je uime Vlade i situaciju vezanu za nabavku vakcina protiv koronavirusa za Federaciju BiH. Obrazložila je da odlukom Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina ulazi u grupaciju COVAX sistema i da je Federacija ispoštovala obaveze.

Uporedo s trkom na tržištu ko će dobiti dozvolu za cjepiva, stigao je zahtjev da BiH uplati cijeli iznos.

Novac u FBiH nije bio problem, po riječima ministrice Milićević, već momenat u sedmici u kojem je to trebalo i tehnički izvesti. Inače, u COVAX-u još nema vakcine spremne za distribuciju, zaključila je ministrica finansija o ovoj temi.

Zastupnici će se o predloženom budžetu Federacije BiH za 2021. izjasniti na današnjoj sjednici nakon što Vlada razmotri njihove podnesene amandmane.

Za sutra je najavljeno i zasjedanje Doma naroda Federalnog parlamenta te je budžet za 2021. najavljen također kao prva tačka dnevnog reda.

Odobri li ga danas Predstavnički dom, a sutra u istoj formi i Dom naroda, Federacija će pravovremeno dobiti budžet za narednu godinu.

Pogledajte https://fena.ba/video/5230/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1INYqaplmCGEmj_pjKKNP-BhPDnGxzwXd?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana