Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 16:42 |

Vijeće ministara odobrilo 2.000.000 KM za troškove protivmjera protiv Covid-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29.decembra (FENA) – Vijeće  ministara BiH je usvojilo Informaciju o prihvatanju podrške UNICEF-a u procedurama nabavke vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma „Commitment agreement - committed purchase arrangement - COVAX“ i osiguranju finansijskih sredstava za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv bolesti Kovid-19 putem mehanizma Kovaks i specifičnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA).

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara  BiH, prihvaćena je podrška UNICEF-a u procedurama nabavke vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru Kovaks mehanizma.

U saopćenju se navodi da je na sjednici donesena Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv Covid-19 za period 2020. - 2022. godine i korištenju sredstava iz Budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 2.000.000 KM.

Sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Kovida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će dostaviti Evropskoj komisiji, putem Direkcije za evropske integracije i Kancelarije državnog IPA II koordinatora, zahtjev za hitnu podršku za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i vakcinalnog materijala u BiH, sa projektnim prijedlozima Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH.

Takođe, Ministarstvo civilnih poslova određeno je kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv Kovida-19, zaraznog oboljenja u okviru „EU for Health“ mehanizma.

Ovlašena je ministarka civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Vijeće  ministara BiH donijelo je ove zaključke, nakon što je informisano da Evropska komisija razmatra mogućnost preraspodjele sredstava iz regionalnih IPA II fondova kako bi se partnerima sa Zapadnog Balkana dodijelila bespovratna sredstva za kupovinu doza vakcina protiv Kovida-19.

U saopćenju se navodi da još nije poznato koliko bi sredstava na ovaj način mogla dobiti BiH, ali od ukupnog iznosa oko 85 posto će biti utrošeno za kupovinu vakcina, dok će preostali iznos sredstava, oko 15 posto, biti iskorišten za kupovinu vakcinalnog materijala i opreme.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'