Svijet     | 30.12.2020. 11:49 |

Kina osuđuje američke klauzule o Tibetu, Tajvanu, Hong Kongu i Xinjiangu

FENA Internet

PEKING, 30. decembra (FENA) -  Komitet za vanjsku politiku Kineskog narodnog Kongresa, nacionalne kineske legislature, oštro je osudio i izrazio čvrsto protivljenje  potpisivanju prijedloga američkog budžeta za fiskalnu 2021. godinu, koji sadrži odredbe s negativnom konotacijom prema Kini.

S tim povezani negativni sadržaj i klauzule o Tibetu, Tajvanu, Hong Kongu i Xinjiangu teško štete kineskim nacionalnim interesima i grubo se upliću u kineska unutrašnja pitanja, navodi komitet u saopćenju.

- Tibet je ostvario grandiozna postignuća u ekonomskom i društvenom razvoju i standard njegovog stanovništva značajno se poboljšao. Pravo na slobodu vjere primjenjuje se na sve etničke grupe na Tibetu koje su zaštićene Ustavom i zakonom - dodaje komitet.

Zanemarujući činjenice, neki političari u američkom Kongresu pokrenuli su zlobne kritike kineske politike na Tibetu. To je u potpunosti izložilo shemu američke strane da koristi teme vezane s Tibetom kako bi se uplitali u unutrašnja kineska piranja i kineski razvoj, navodi se u saopćenju.

- Neke klauzule u prijedlogu zakona pojačale su elemente koji traže "nezavisnost Tajvana" i bezobzirno kleveću kinesku politiku i njene mjere u skladu sa zakonom radi zaštite prosperiteta i stabilnosti u Hong Kongu i Xinjiangu. Pokušaji američke strane da suzbije kineski razvoj i sabotira kinesku nacionalnu sigurnost i društvenu stabilnost nikada neće uspjeti - saopćio je komitet.

U saopćenju se odlučno traži od američke strane da odmah prekine s uplitanjem u kineska unutrašnja pitanja na osnovu takvih navoda i s provedbom klauzula s negativnim sadržajem prema Kini, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'