Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 11:23 |

Vlada BPK: Iza nas je godina velikih iskušenja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30.decembra (FENA) -  Na godišnjoj pres-konferenciji Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ocjenjeno je da je iza ove vlade vjerovatno jedna od najizazovnijih godina u kojoj se morala prilagođavati novim životnim uvjetima a, kako je istaknuto, tri četvrtine 2020. godine institucije vlasti na svim nivoima bavile su se koronavirusom i sprečavanjem negativnih posljedica na sve segmente života.  

Premijerka BPK-a Aida Obuća zahvalila se prije svih, zdravstvenim radnicima, prosvjetnim radnicima, uposlenicima MUP-a, privrednicima ali i svim ostalim građanima koji su, kako je istakla, s velikom odgovornošću, uz poštivanje epidemioloških mjera i iznalaženje adekvatnih rješenja, značajno doprinijeli u ublažavanju negativnih posljedica koronavirusa.

Po njenim riječima, pandemija se držala pod kontrolom, a istovremeno je osigurano da sistem funkcionira, da se realiziraju planirane investicije i podrže socijalno osjetljive kategorije.

 „Odgovornom politikom i velikim naporima zdravstvenih radnika uspjeli smo očuvati zdravstveni sistem i držati ga funkcionalnim kako bi mogao odgovoriti na sve potrebe naših građana. Svi zahtjevi zdravstvenih institucija su ispoštovani a posebno nam je zadovoljstvo što uprkos pandemiji nisu zaustavljene aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra u koji će biti uloženo preko milion KM. Najveći dio sredstva uložit će Vlada BPK, a posebnu zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su nam osigurali dio sredstava neophodan za nabavku opreme“ - istakla je Obuća.

Podsjetila je da je uz razumijevanje svih predstavnika vlasti, BPK-a prvi kanton koji je osigurao egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce, a koja je uprkos umanjenim prihodima, isplaćivana na vrijeme.

„Pravo na ovu naknadu ostvarilo je 320 demobilisanih boraca i ukupno će biti utrošeno 660.000 KM. Pokazali smo i senzibilnost za nastojanja Fondacije „Istina za Goražde“ koja je pomagala optuženim pripadnicima Armije BiH, a nije izostalo ni redovno finansiranje šest boračkih udruženja. Također, u ovim teškim vremenima trudili smo se biti potpuno socijalno odgovorni što dokazuje i činjenica da smo izmirili i sva socijalna davanja koja na mjesečnom nivou iznose oko 420.000 maraka“ - naglasila je Obuća.

 Dodala je da je Vlada BPK cijenila da posebnu pažnju treba posvetiiti i penzionerima s minimalnim penzijama i osobama starijim od 65 godina koji su se u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće našli u stanju socijalne potrebe. Istakla je da je za 2.552 osobe izdvojeno 127.600 KM.

„Svjesni koliko je pandemija uzrokovala gubitaka privrednicima i obrtnicima trudili smo se da u okviru naših mogućnosti, koje su značajno limitirane ograničenim budžetom, pokažemo da smo uz njih, da razumijemo težinu situacije i da smo spremni pomoći najviše što možemo. Osnovni cilj nam je bio da se sačuvaju radna mjesta pa smo kroz programe subvencionirali plaće uposlenih za što smo izdvojili preko 600.000 maraka. Uz ovo, uspjeli smo isplatiti i sve poljoprivredne poticaje za prošlu godinu“ - kazala je ona.

Premijerka BPK-a ocijenila  je da je kontinuirana gradnja tunela Hranjen pokazatelj posebne empatije svih nivoa vlasti u FBiH prema BPK-a i njegovim stanovnicima.

„Za nas je ovo generacijski projekat koji će sasvim sigurno značajno promijeniti životne okolnosti na ovim prostorima otvarajući nove perspektive, posebno za brži ekonomski razvoj. U tom pravcu Vlada BPK-a je prepoznala i potrebu donošenja Zakona o turizmu jer naša želja je da u narednom periodu damo maksimalan doprinos da oživimo ovu granu industrije za koju na ovim prostorima postoji dovoljno potencijala“ - istakla je Obuća.

Na pres-konferenciji rečeno je da su značajni rezultati postignuti i na polju uređenja putnih komunikacija, a  Direkcija za ceste BPK asfaltirala je ukupno 11,7 kilometara reginalnih putnih pravaca.

„Svjesni da je jedan od najizraženijih problema na području Grada Goražde osiguranje redovnog vodosnabdjevanja pitkom vodom, iz kantonalnog budžeta izdvojit ćemo 320.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcije potisnog cjevovoda. Uz to trudili smo se da podržimo i sve druge projekte koje su prema Vladi BPK-a aplicirale općine” - rečeno je danas.

Također je istaknuto i opredjeljenje Vlade i Skupštine BPK-a da očuva sportske klubove i sportske aktivnosti na području Kantona, tako da je Vlada s oko 400.000 KM podržala rad sportskih klubova, dok je 70.000 KM izdvojeno za izgradnju sportskog stadiona.

”Želimo se zahvaliti i našim socijalnim partnerima, sindikatima s kojima smo imali konstruktivne razgovore i dogovore u kojima je se pokazalo puno razumijevanje prema novonastalim okolnostima. Također uime Vlade zahvaljujem se svim našim predstavnicima u zakonodavnim tijelima FBiH koji su zajedno s Vladom FBiH još jednom uspjeli osigurati neophodnu grant podršku ovim prostorima. U tom pogledu veoma je važno da nastavimo graditi partnerske odnose s višim nivoima vlasti kako bi osigurali da i u narednom periodu BPK Goražde ostane jedan od prioriteta za budžetsku podršku, ali i značajniju podršku projektima koji dolaze s ovih prostora” - rečeno je na godišnjoj pres-konferenciji Vlade BPK.

”Ovo je bila godina velikih iskušenja koja su i dalje pred nama. Želimo da svi iz proteklog perioda izvučemo pouke i da zajednički osiguramo da u 2021 godini očuvamo zdravlje naših građana, ali i da otvorimo prostor koji će osigurati da težište svih aktivnosti ne bude isključivo na podmirivanju socijalnih potreba” - poručila je premijerka BPK-a Obuća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo