Regija     | 30.12.2020. 11:54 |

Vlada RH za ublažavanje šteta od potresa odobrila 120 milijuna kuna

FENA Agencije

ZAGREB, 30. prosinca (FENA) - Hrvatska vlada je u srijedu odobrila ukupno 120 milijuna kuna iz proračunske zalihe za 2020. godinu i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2020. godinu, za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.           

Sisačko-moslavačkoj županiji iz proračunske zalihe odobreno je 100 milijuna kuna, a Zagrebačkoj županiji 10 milijuna kuna.

Županije, gradovi i općine će u koordinaciji s Ministarstvom financija osigurati usmjeravanje i namjensko korištenje tih sredstava, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na vladinoj sjednici.

Naglasio je da je to samo prvi korak u pružanju financijske pomoći na nastradalim područjima, te najavio da će vlada učiniti sve kako bi dobila novac i iz europskih fondova, poglavito Fonda solidarnosti.

Isto tako, dodao je, već jučer nakon potresa javile su se brojne međunarodne financijske institucije kao što su Svjetska banke, Razvojna banka Vijeća Europe, Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvitak.

"Uz izraze sućuti i empatije s Hrvatskom, iskazale su spremnost za pomoć", rekao je Marić.

Vlada je prihvatila i zaključak o zaduženju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca, kojim se Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji iz sredstava Fonda doznačuje po pet milijuna kuna.

Donijela je i odluku o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. 

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je da će biti uspostavljena mrežne kontaktna točka na koju se volonteri mogu prijavljivati, te će popis volontera biti dostavljen lokalnoj, regionalnoj i područnoj samoupravi, radi evidentiranja njihova angažmana.

Dodao je da će civilna zaštita izdati nalog za mobilizaciju kojom će obuhvatiti volontere.

Poseban račun državne riznice za donaciju financijskih sredstava

Vlada je otvorila račun za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

Ministar Marić objasnio je da se račun otvara po istom principu kao i za prikupljanje donacija nakon zagrebačkog potresa u ožujku te za borbu protiv covida i da je riječ o računu Državne riznice.

Napomenuo je kako ga od jutros novinari pitaju za navodnu pojavu lažnih računa, te uputio na službeni račun državne riznice i istaknuo da je "važno da se prate i instrukcije nadležnih institucija vezane za bilo koje druge mogućnosti i vidove pomoći".

"Uz račun Crvenog križa, Državna riznica je službeni račun", rekao je Marić.

Vlada je u srijedu odobrila i 3,7 milijuna kuna na teret proračunske zalihe, za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode uzrokovane poplavom pravnim i fizičkim osobama na području Grada Vrgorca krajem studenoga, prenosi Hina. 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu