Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 13:49 |

Kolona autobusa i dalje na izlazu iz kampa Lipa

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 30. decembra (FENA) - Kolona s 20 autobusa u koje su još jučer smješteni migranti i izbjeglice s prostora napuštenog prihvatnog kampa i dalje stoji na izlazu s lokaliteta Lipa, pored magistralnog puta M-5, odnosno putne poveznice Bihać - Sarajevo.

Više od 800 migranata i izbjeglica sada već duže od 24 sata čekaju da im se definiše naredno privremeno odredište, s obzirom da je ova lokacija još uvijek neuslovna za zimski boravak. Brigu o njima vodi Služba za poslove sa strancima BiH, te osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i volonteri Crvenog križa Grada Bihaća.

Sigurnosnu situaciju i dalje kontrolira veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), koji su ograničili pristup, ali i izlazak iz kontroliranog prostora do pronalaska odgovarajućeg rješenja.

Nakon odbijanja prijedloga ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića da ovi ljudi budu transportovani i smješteni u vojni objekat Bradina kod Konjica, predstavnici Grada Bihaća i Vlade USK jasno su ponovili protivan stav i o privremenom povratku  ilegalnih migranata u centar "Bira" u središtu grada na Uni.

Građani Bihaća se i dalje okupljaju pred Birom, jer kako kažu ne žele već viđeni scenario, kada je u centralnoj gradskoj zoni boravilo i više od tri hiljade stranaca bez ličnih dokumenata.

Sve su glasnija i negodovanja angažovanih autoprevoznika, čija su transportna vozila s trenutnim putnicima bez odredišta, ugašena na makadamskom putu na Lipi, 27 kilometara udaljenom od Bihaća.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo