Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 14:52 |

Osumnjičeni u akciji 'Grof' bit će predati Tužiteljstvu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i SIPA nastavljaju intenzivnu istragu protiv dvoje osumnjičenih za međunarodno navođenje na prostituciju.

Nakon dovođenja i ispitivanja osumnjičenih, koje su na području Doboja i Trnova lišili slobode policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

Dvije osobe, 32-godišnjakinja iz Doboja i 28-godišnjak iz Trnova, pod istragom su i sumnjiče se za ostvarivanje kontakata i organiziranje pružanja seksualnih usluga, za koje su vrbovali državljanke BiH i drugih zemalja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.  

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju najčešće je realizirano u iznamljenim stanovima i hotelima na području Doboja i okolice. 

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažirali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore. 

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo-Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, i kazneno djelo-Navođenje na prostituciju iz članka 169. Kaznenog zakona Republike Srpske. 

Tužiteljstvo BiH, SIPA i partnerske agencije, nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu, navodi se u saopćenju. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo