Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 16:11 |

Ramić: Povratničke sredine su prepune snažnih i poučnih priča (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Mnogi smatraju da u povratničkim sredinama više ne postoji život, da su povratnici statisti, ali povratničke sredine su zapravo slojevite socijalne sredine, gdje osim teškoća i tuge imate i smijeh i radost - poručio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

U povratničkim mjestima, kaže, ima socijalnih slučajeva, ali ima i imućnih povratnika.

- Ima onih koji su dobivali donacije, a opet nemaju ni za osnovne potrebe, a ima ljudi koji nikad nisu dobili donaciju, a opet su izgradili bogata domaćinstva. Povratničke sredine su prepune snažnih i poučnih priča o vrijednim ljudima, solidarnosti zajednice i istrajnosti, i nama je osim velikih brojki važno da sva ta ulaganja uvezuje neka ideja i vrijednost, a to je država Bosna i Hercegovina, čiji su povratnici čuvari - naglasio je Ramić.

On je novogodišnjem intervjuu za Fenu analizirao godinu na izmaku, ocijenivši da je Ministarstvo u 2020. godini ostvarilo zacrtane ciljeve te realiziralo značajne projekte koji su poboljšali kvalitet života povratnika, iako je pandemija izazvana koronavirusom otežavala realizaciju i odlaske u povratnička mjesta.

Navodi da je u ovoj godini Ministarstvo nastavilo raditi na izgradnji infrastrukture, smatrajući da je to jedan od najznačajnijih projekata u održivom povratku. U toj oblasti uspjeli su obuhvatiti 84 povratnička naselja i završiti 279 infrastrukturnih projekata.

To podrazumijeva oko 70 kilometara asfaltnog puta, 19 kilometara javne rasvjete u sedam naselja i 22 ulice. U oblasti obrazovnih, kulturnih i sportskih programa završeno je 58 objekata, a za potrebe vjerskih zajednica izgrađeno su ili rekonstruisana 74 objekta vjerskog i sakralnog karaktera, kao i 33 ostala objekta od značaja za širu društvenu zajednicu.

Poseban značaj u sjećanju na žrtve agresije Ministarstvo je dalo kroz doprinos u organizaciji kolektivnih dženaza u Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici gdje je počinjen genocid, a dodatne aktivnosti su provođene kroz sanaciju i izgradnju pet memorijalnih centara, u Potočarima, Bratuncu, Prijedoru, Vlasenici, Kalesiji. Osim toga, resorno ministarstvo je podržalo izgradnju i 28 drugih spomen-obilježja širom Bosne i Hercegovine.

Ramić naglašavaju da je u održivom povratku, koji se ogleda kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, ostvaren napredak u podršci razvoju start-up biznisa.

Osim toga, Ministarstvo je refundiralo troškove za uposlene u prvoj godini rada, a kroz taj program 61 mali obrtnik imao je 98 novouposlenih.

Programom podrške investicijskim projektima podržano je devet malih i srednjih preduzeća što je omogućilo 39 novih radnih mjesta. Sa 48 poslodavaca zasnovano je 86 radnih odnosa za obavljanje pripravničkog staža povratnika sa visokom stručnom spremom.

Programom podrške u borbi protiv pandemije COVID-19 refundirani su troškovi poreza i doprinosa za 120 poslovnih subjekata i 16 vjerskih zajednica čime su obuhvaćena 1.073 zaposlenika povratnika. Svim programima u zapošljavanju podržano je 1.296 zaposlenika.

Također, kroz dodjelu poljoprivredne mehanizacije, plastenika, stajskih objekata, sadnog materijala, nabavka krupne i sitne stoke kao i programom podrške protiv pandemije COVID-19 u proljetnoj sjetvi podržano je 1.076 korisnika pomoći.

Ministarstvo je radilo i na pomoći studentima i učenicima. Kroz Sektor za humanitarne djelatnosti i EU fondove realizirano je nekoliko značajnih projekata za studente, učenike srednjoškolce, ali i porodilje, udruženja, javne kuhinje.

Javnim pozivima za stipendije studentima-povratnicima obuhvaćeno je 686 studenata, dok je za subvencije prevoza učenicima srednjih škola uključeno 640 učenika, povratnika.

U cilju borbe protiv pandemije koronavirusa Sektor za humanitarne djelatnosti i EU fondove obezbijedio je i distribuirao 2.600 prehrambeno-higijenskih paketa u povratničke zajednice, kao i dodjelu finansijskih sredstava za 17 javnih kuhinja koje opslužuju povratnike. Nevladinim organizacijama koje realiziraju svoje programske ciljeve u povratničkim sredinama odobrena su sredstva za 63 udruženja i organizacije.

Više od 350 porodilja sa novorođenčadima dobili su podršku putem javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava povratnicama na područje entiteta Republika Srpska. Koordinirani su i projekti sa humanitarnim organizacijama širom BiH.

Sektor za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata povratnicima, raseljenim osobama i izbjeglicama kroz različite vidove podrške rekonstruisao je ili izgradio 838 stambenih jedinica. Ovaj sektor realizirao je projekt obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica iz budžetskih sredstava FBiH, kroz Transfer za raseljene osobe i povratnike, što je odobrila Vlada FBiH putem kojeg su obuhvaćene 274 stambene jedinice.

Nastavljena je realizacija projekata za obnovu i izgradnju stambenih jedinica kroz Projekat ''Regionalni stambeni program BiH'', donatorskim sredstvima završeno je 239 stambenih jedinica. Projektom ''Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja - CEB II'', kreditnim sredstva kod Razvojne banke Vijeća Evrope završeno je 236 stambenih jedinica. Kroz Projekt Saudijski razvojni fond završeno je 89 objekata.

Ministar Ramić je najavio da će u 2021. godini biti nastavljene aktivnosti na realizaciji istih programa i transfera putem kojih je planirana izgradnja ili rekonstrukcija 736 stambenih jedinica.

Pogledajte https://fena.ba/video/5240/

Preuzmite https://wetransfer.com/downloads/6e34b7027b0c26cb2221b76e1bc03a6320201230091316/d03fdb14a6ab6038a443526e713a385f20201230091333/88e5f1

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo