Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 16:15 |

Novalić obrazložio Domu naroda Prijedlog budžeta FBiH za 2021.

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Predloženi budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu sadrži sve elemente za stabilizaciju stanja, ali i za stvaranje pretpostavki za dugoročni oporavak - kazao je federalni premijer Fadil Novalić obraćajući se delegatima na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Oni po hitnom postupku razmatraju budžet čiji je predlagač Vlada FBiH.

Jučer je ovaj finansijski akt odobrio Predstavnički dom na sjednici, ali da bi stupio na snagu, treba u istom tekstu da ga prihvati i Dom naroda.

Premijer Novalić, obrazlažući članovima Parlamenta vladin prijedlog budžeta, i danas je prvo prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te zaključio da će budžet za 2021. sadržavati mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasniije povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim preduzimanim mjerama, no i dalje manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na istorijsku krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Ukupni predloženi budžetski iznos za Federaciju BiH u 2021. godini je 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od ovogodišnjeg budžeta, tačnije, od rebalansa izvršenog u aprilu.

Delegatska rasprava o budžetu je u toku.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!