Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 17:08 |

Usvojen proračun Grada Ljubuškog u iznosu od 13 milijuna maraka

FENA Saopćenje

LJUBUŠKI, 30. prosinca (FENA) - Gradsko Vijeće Ljubuški u srijedu je jednoglasno usvojilo Proračun Grada Ljubuškog za 2021. godinu u iznosu od 13.003.500 maraka.

Na ponuđeni proračun nije bilo amandmana, a usvojen je jednoglasno.

- Iako smo bili malo kratki s rokovima, ipak smo išli u redovnu proceduru usvajanja Proračuna Grada Ljubuškog. U ovoj situaciji je bilo jako teško bilo što planirati. Išli smo dosta oprezno s planiranjem i prihodovnom i rashodovnom stranom proračuna, koji je na razini ovogodišnjeg proračuna. Rekao bih da je on na neki način socijalan iz razloga što smo zadržali sve one poteze koje smo vukli u zadnjih nekoliko mjeseci – pojasnio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Planirani prihodi za 2021. godinu predviđeni su u iznosu od 11.766.000 maraka, što je gotovo milijun i pol maraka više u odnosu na ovu godinu. Izvori stalnih sredstava iznose 237.500 maraka, a kapitalne transakcije 1,000.000 maraka, objavili su iz Grada Ljubuškog.

Planiranim proračunom povećana su sredstva za ljubuške mjesne zajednice - s 250.000 maraka na 330.000 maraka, a za poljoprivredu je, kako navode, planiran iznos od 470.000 maraka.

Grad Ljubuški 400.000 maraka izdvaja za nastavak širenja vodovodne mreže kako bi vodu dobila i jedina dva preostala sela koja još uvijek nemaju gradski vodovod Studenci i Stubica. Nastavlja se i izgradnja zapadne obilaznice.

Po prvi put izdvojit će se i sredstva za pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine ili izgradnji obiteljske kuće u iznosu od 200.000 maraka. Povećana su izdvajanja i za Gradski vrtić, a sufinancirat će se i rad privatnih vrtića kako bi roditeljima cijene vrtićkih usluga bile niže.

Obrazovanju je planirano 1.580.000 maraka, od čega je za stipendije studentima predviđeno 250.000 maraka, a za prijevoz učenika 700.000 maraka.

- Prijevoz svih učenika ostaje besplatan, što je ogromno opterećenje za gradski proračun, no nije mi žao niti jedne jedine marke koja će biti odvojena za to, jer smo time pomogli širokom krugu obitelji koja imaju djecu i tako olakšali pritisak na njihove kućne budžete. U tome će nam pomoći i Zapadnohercegovačka županija. Sredstva za stipendije ostaju ista. Povećali smo i izdvajanja za poljoprivrednike kroz pomoć pri proljetnoj i jesenskoj sjetvi i sufinanciranje nabavke plastenika ... Mislim da je proračun realan, ostvariv i provediv - naglasio je gradonačelnik Markotić.

Na sjednici je, također, usvojen i Prijedlog odluke o izvršenju Proračuna Grada Ljubuškog za 2021. godinu.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo