Bosna i Hercegovina     | 31.12.2020. 09:20 |

Optužnica protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti u Donjem Vakufu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Jovana Šatara, rođenog  1957. godine u Travniku, Boška Savkovića rođenog 1956. godine u Šipovu, Sekule Šišića, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, Nenada Tanasića, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, Boška Bilića rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, Balaban Zdravka, rođenog 1955. godine u Travniku te Jordana Ilića rođenog 1962. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz  Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete.

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka s određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!