Svijet     | 31.12.2020. 11:57 |

Britanska kraljica Elizabeth II odobrila trgovinski sporazum s EU

FENA Internet

LONDON, 31. decembra (FENA) - Trgovinski sporazum nakon Brexita između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije dobio je saglasnost kraljice Elizabeth II, saopćio je predsjedavajući donjeg doma britanskog parlamenta Lindsay Hoyle u ranim jutarnjim satima u četvrtak, što znači da je sporazum sada i zvanično postao zakon u Britaniji.

Prijedlog zakona, zvanično nazvanog Akt iz 2020. o budućim odnosima s Evropskom unijom, određuje pravila trgovine između  Britanije i bloka od 1. januara.

Prijedlog je u srijedu predstavljen britanskom parlamentu u kome su poslanici u donjem domu glasali s 521 naprema 73 - većinom od  448 glasova - u korist sporazuma.

Sporazum je potom dobio jednoglasnu podršku u trećem čitanju u gornjem domu parlamenta nakon osmosatne rasprave.

Kratko nakon objave gornjeg doma, kraljica je dala zvanično odobrenje, i formalno pretvarajući prijedlog u britanski zakon.

U reakciji na odobrenje Gornjeg doma, premijer Boris Johnson zahvalio se poslanicima za usvajanje trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

- Sudbina ove velike zemlje sada je čvrsto u našim rukama. Ponoć 31. decembra predstavlja novi početak u historiji naše zemlje i nove odnose s EU, našom najvećom saveznicom - izjavio je Johnson, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana