Bosna i Hercegovina     | 31.12.2020. 18:00 |

U sklopu EU-ovog projekta oštećenom Domu zdravlja Bihać donirano šest kontejnera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Dom zdravlja Bihać je pretrpio velika oštećenja usljed zemljotresa koji je pogodio region sa epicentrom u blizini Zagreba.

Prema nalazima ovlaštenih inžinjera, zgrada Doma zdravlja u Bihaću nije za upotrebu zbog narušene mehaničke stabilnosti i sigurnosti.

Tim povodom, a na urgentni zahtjev upućen Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) da se ovoj instituciji pruži hitna podrška u vidu stambenih kontejnera, koji će služiti kao privremeno rješenje za nastavak efikasnog rada, Evropska unija (EU) je putem projekta "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" donirala šest kontejnera koji će već danas biti postavljeni na lokaciju i tako omogućiti medicinskom osoblju da nastave sa pružanjem medicinskih usluga, saopćeno je iz IOM-a.

Kako se u saopćenju navodi, transport i instalacija kontejnera će se podržati u okviru projekta "Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu", koji, također, finansira EU, a implementiraju IOM i UNHCR.

Tokom primopredaje šest stambenih kontejnera, predstavnici Doma zdravlja Bihać su zahvalili za donaciju i istakli da je ta intervencija od velike pomoći za ovu ustanovu.

- Dom zdravlja Bihać pruža usluge zdravstvene zaštite za gotovo 60.000 stanovnika, a u uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa pruža dodatne napore i obezbjeđuje uslove za omogućavanje pristupa zdravstvenoj zaštiti svim stanovnicima Bihaća, ali i migranatima i izbjeglicama koji trenutno borave u USK - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo