Svijet     | 01.01.2021. 16:07 |

Francuska uvodi raniji policijski sat u 15 departmana

FENA Internet

PARIZ,  1. januara (FENA) – Francuska će uvesti raniji policijski sat u 15 sjeveroistočnih i jugoistočnih departmana od subote kako bi se borila protiv širenja koronavusa, koji će početi u 18 umjesto u 20 sati, saopćila je vlada u petak.

-  Donijeli smo odluku za 15 departmana. U roku od sedmice procijenit ćemo uticaj policijskog sata u tih 15 departmana, o širenju virusa u drugim dijelovima zemlje – izjavio je portparol francuske vlade Gabriel Attal za televizijsku stanicu TF1.         

-  Očigledno ćemo, ukoliko se situacija dodatno pogorša u nekim regijama, poduzeti neophodne odluke.  Te mjere su postepene i naravno u principu  mogu ići sve do lockdowna - kazao je.

Francuska ima najviši broj zaraženih s COVID-19 u zapadnoj Evropi i peta je u svijetu, s ukupno 2.620.425 ljudi.  Ukupan broj preminulih iznosi 64.632.

Francuska je već uvela dva nacionalna lockdowna. Te mjere su ublažene sredinom decembra, ali je restoranima i barovima zabranjen rad i nije poznato kada će biti ponovo otvoreni, iako je 20. januar prvobitno cirkulirao kao ciljni datum.

Attal je danas ponovio da mjesta kulturnih dešavanja  neće biti ponovo otvorena 7. januara.

Ministarstvo zdravstva javilo je u četvrtak o 19.927 novozaraženih koronavirusom u proteklih 24 sata, ispod najviše mjesečne cifre od 26.457 zaraženih javljene u srijedu, ali još daleko od vladine ciljne cifre od manje od 5.000 dnevnih slučajeva novozaraženih, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'