Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 07:59 |

IGK pozvao da se 9. januar obilježi kao dan početka agresije na BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je, imajući u vidu da se obilježavanje devetog januara u entitetu Republika Srpska kontinuirano nastavlja, pozvao sve organizacije i zajednice u BiH i dijaspori da taj datum obilježe kao početak agresije i genocida u BiH.

- Masovnim obilježavanjem devetog januara kao dana početka agresije i genocida u BiH pošaljimo jasnu poruku antibosanskoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu. Zatražimo od probosanske koalicije i posebno od međunarodne zajednice konkretnu akciju kažnjavanja svih onih koji obilježavanjem ovog datuma kao dana entiteta Republika Srpska direktno rade ne samo protiv države BiH, već i protiv mira i bezbjednosti u svijetu, protiv Evropske nije, NATO, Ujedinjenih nacija - navode iz IGK u saopćenju.

Dodaju da je obilježavanje devetog januara kao dana entiteta RS rezultat "protudržavnog i protuzakonitog i anticivilizacijskog djelovanja velikonacionalističke srpske političke opcije".

IGK podsjeća da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno da se deveti januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti i to za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

To je jedan od, kako ističu u IGK-u, najcrnjih datuma u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji.

 - Mi deveti januar shvatamo kao početak otvorenog nepriznavanje državne vlasti Bosne i Hercegovine. Entitet RS nije rezultat srpske želje za slobodom već velikosrpskog projekta na čijem čelu je bio optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević. Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je Zakon o praznicima RS proglašen neustavnim. Nepoštivanje Ustavnog suda BiH je direktni atak na državu BiH, ali i na EU, UN i međunarodni poredak, te mir i bezbjednost u svijetu - saopćeno je iz IGK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom