Stranačke aktivnosti     | 04.01.2021. 08:30 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokrata BiH

FENA Saopćenje

Grupa nezadovoljnih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona pokušala je posljednjeg dana prošle godine srušiti Ustavni poredak Federacije BiH, nelegalno zaposjesti Skupštinu i oboriti Vladu TK. To im, kao što je poznato, nije uspjelo.

Nakon neuspjelog puča, grupa nezadovoljnih zastupnika iz reda SDP, SBB, PDA i Naše stranke pokušava uspostaviti parainstitucije – nekakvu krnju Skupštinu i birokratsku Vladu TK, bez ministara. Poturaju to pod frazom da u Tuzlanskom kantonu „djeluju dvije Skupštine i dvije Vlade TK“.

Uzaludan je i ovaj pokušaj pučista, jer građani znaju da postoji samo jedna Skupština i samo jedna Vlada TK, one koje su legalno izabrane, uz poštovanje Ustava, zakona i svih legalnih procedura. Sve ostalo je nelegalno.

Postoji i inicijativa za smjenu legalne Vlade TK, ali je ona upitna, zbog pokrenute apelacije kod Ustavnog suda Federaije BiH – zbog narušavanja vitalnog nacionalnog interesa.

Pučisti očigledno ne mare za Ustav, zakone i procedure, pa ne žele čekati da se okonča postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Zbog toga se služe prljavim trikovima, skrećući pažnju sa svojih nezakonitih pokušaja državnog udara i stvaranja paralelnih instirucija.

Zbog antiustavnog i protuzakonitog djelovanja zastupnika SDP, SBB, PDA i Naše stranke već su nadležnim institucijama predate krivične prijave. Očekujemo od pravosudnih organa hitno postupanje i sankcioniranje pučista, kao i reakcije OHR-a, CIK-a i svih drugih nadležnih domaćih i međunarodnih institucija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo