Svijet     | 04.01.2021. 09:30 |

Jordan kupuje milion doza Pfizer-BionTech vakcina, iz COVAX-a dva miliona

FENA Internet

AMMAN, 4. januara (FENA) - Jordan je sklopio dogovor s kompanijom Pfizer i njihovim partnerom BioNTech o kupovini milion doza vakcine COVID-19 i još dva miliona doza iz programa Svjetske zdravstvene organizacije COVAX, a razgovori su u toku za nabavku još vakcina, rekao je premijer Bisher al-Khasawneh u nedjelju.

U svom obraćanju parlamentu al-Khasawneh nije rekao kada će Jordan dobiti vakcine, ali dužnosnici ministarstva zdravstva rekli su da očekuju da će prve  vakcina stići u februaru, prenosi Reuters.

COVAX  je program WHO-a za vakcinisanje  protiv koronavirusa ljudi u siromašnim i zemljama sa srednjim prihodima širom svijeta.

Khawasneh je rekao parlamentu da je jordanski zdravstveni sistem od oktobra utrostručio broj bolničkih kreveta i odjela namijenjenih pacijentima s COVID-om.

Ministar zdravstva Nathir Obeidat rekao je prošle sedmice da se vlada nadala uvođenju besplatnog programa vakcina za više od 20 posto od 10 miliona stanovnika.

Zemlja je zabilježila nagli pad broja slučajeva COVID-19 otkako je drugi val dosegao vrhunac u novembru prošle godine s oko 60 smrtnih slučajeva dnevno.

Jordan je u nedjelju prijavio 1.540 novozaraženih i 26 smrtnih slučajeva. Od izbijanja epidemije koja se prvi put pojavila u Jordanu početkom marta  do 3. januara ukupno je zaraženo 298.208 ljudi, a 3.903 osobe su umrle.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta