Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 14:07 |

Poziv Špiriću da zakaže hitnu sjednicu Doma naroda zbog migrantske krize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je predsjedavajućeg Doma naroda Nikolu Špirića da najkasnije u roku od tri dana, sazove hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Informacija o eskalaciji migrantske krize u Bosni i Hercegovini s prijedlogom konkretnih mjera za njeno ublažavanje.

- Nažalost, na posljednjoj sjednici Doma naroda, održanoj 24. novembra 2020. godine, kao i na nekoliko prethodnih sjednica, delegati iz SNSD-a i HDZ-a odbili su sve moje prijedloge o ublažavanju migrantske krize i njeno stavljanju pod kontrolu - istakao je Bećirović.

Dodao je da je rezultat takve neodgovorne i destruktivne politike dramatično pogoršanje migrantske krize u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

- Godine 2016. imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je u 2019. bilo 29.800. Iako nemamo još tačne podatke za 2020. godinu jasno je da je došlo do enormnog rasta nelegalnih ulazaka migranata na teritoriju države BiH. Također, brojni pokazatelji govore da se očekuje i novi veliki priliv migranata u narednim mjesecima - kazao je Bećirović.

Naglasio je da "Dom naroda mora zauzeti jasne i principijelne stavove i upozoriti Vijeće ministara BiH i druge nadležne organe i institucije da prestanu o migrantskoj krizi odlučivati na osnovu nemoralnog i nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smjestiti isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje u većini žive Bošnjaci".

Bećirović je istakao da "bosanskohercegovački entitet RS godinama nehumano odbija bilo kakvu pomoć migrantima, a u bosanskohercegovačkom entitetu FBiH pritisak trpe pojedini kantoni, dok oni južnije odbijaju saradnju". 

- Dosta više licemjerja i nepoštenog odnosa! Teret migrantske krize se mora raspodijeliti na sve dijelove države BiH i na taj način preduprijediti humanitarna katastrofa koja prijeti u ovim zimskim mjesecima. Gospodine Špiriću, Prekinite s flagrantnim kršenjima Poslovnika Doma naroda i počnite sazivati sjednice na kojima će se raspravljati o suštinskim i egzistencijalnim problemima. Prestanite blokirati rad organa države Bosne i Hercegovine! Prestanite fingirati da nešto radite tako što povremeno raspravljate o birokratskim izvještajima iz prethodnih godina od kojih niko nema nikakve koristi. Uozbiljite se dok još ima vremena i počnite se baviti životnim pitanjima građanki i građana države BiH. Svi organi vlasti na državnom nivou, kao i na nižim nivoima, u skladu s svojim nadležnostima, moraju biti maksimalno aktivirani u traženju rješenja za eskalaciju migrantske krize. To nije problem jednog ministra ili jednog ministarstva, to je problem cijele države BiH - poručio je Bećirović u javnom pozivu upućenom Nikoli Špiriću, saopćeno je iz SDP-a BiH. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom