Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 14:48 |

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Makota

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Ita Makota.

Na sastanku je istaknuto da BiH i Japan imaju dobre bilateralne odnose i da postoji obostrani interes za unapređenjem odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i sporta.

Ministrica Turković zahvalila je za sveukupnu podršku i pomoć Japana Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, kroz razne donacije i projekte. Izrazila je nadu da će sa bh. strane uskoro biti okončane procedure davanja saglasnosti na odluke koje se odnose na pomoć Japana za kupovinu medicinske opreme u skladu s potrebama medicinskih ustanova u BiH. Turković je također izrazila zahvalnost Japanu za kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO.

Ambasador Makoto je kazao kako Japan želi razvijati uzajamno povjerenje i prijateljske  odnose s BiH, te podsjetio kako se u februaru ove godine navršava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. Posebno je ukazao na projekte u oblasti zdravstva za kupovinu medicinske opreme i projekat vezan za podršku Graničnoj policiji BiH.

Sagovornici su se složili kako bi se u narednom periodu, s ciljem dodatnog unapređenja bilateralnih odnosa, trebale održati bilateralne konsultacije dviju zemalja. Izrazili su zadovoljstvo dobrom saradnjom u brojnim međunarodnim organizacijama.

Ambasador Makoto je ponovio poziv ministrici Turković da posjeti Japan. Također, ministrica Turković uputila je poziv ministru vanjskih poslova Japana za posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom