Svijet     | 04.01.2021. 15:46 |

Izvjestiteljica UN-a pozdravila odluku da Assange ne bude izručen SAD-u

FENA Internet

ŽENEVA, 4. januara (FENA) - Specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska i proizvoljna pogubljenja Agnes Callamard pozdravila je odluku suda u Velikoj Britaniji kojom osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ovo su sjajne vijesti iz Velike Britanije. Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama", kazala je Callamard na Twitteru.

Istakla je da je od samog početka pomno pratila ovaj slučaj, a odluku britanskog suda je nazvala "fantastičnom".

"Ovo je jedina moguća odluka u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima", rekla je Callamard, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sud u Velikoj Britaniji danas je nakon višemjesečnog suđenja odlučio da osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Centralni kriminalni sud, poznat i kao Old Bailey, presudio je da Assange ne može biti izručen SAD-u jer postoji zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje. SAD će imati 14 dana da uloži žalbu na ovu presudu.

Ukoliko bi bio izručen, Assange bi se suočio sa 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži, kao i sa potencijalnom zatvorskom kaznom u trajanju od 175 godina.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao sigurnosnim snagama Westminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 sedmica zatvora.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu