Svijet     | 04.01.2021. 17:14 |

Mitsotakis restrukturirao grčku vladu

FENA Internet

ATINA, 4. januara (FENA) - Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u ponedjeljak je restrukturirao vladu, u pokušaju da pruži podsticaj svojoj konzervativnoj administraciji, ali je ostavio nepromijenjenim ključna ministarska mjesta, signalizirajući politiku kontinuiteta na polju ekonomije i vanjske politike.

Dok Grčka namjerava ponovo otvoriti škole naredne sedmice i započeti masovnu vakcinaciju u ovom mjesecu, vlada je nestrpljiva da ponovo pokrene ekonomiju nakon što je pandemija koronavirusa uništila nade u oporavak u prošloj godini.

Kako bi se suočio s izazovima, Mitsotakis je zamjenio neke ministre i uveo je nekoliko novih lica, među kojima je i Christos Tarantilis, profesor Atinskog univerziteta, koji je imenovan za portparola vlade kako bi popravio njenu sliku u javnosti.

Pored toga, premijer je imenovao grčkog prvog otvoreno homoseksualnog ministra, predlažući Nicholasa Yatromanolakisa, bivšeg člana centrističke stranke Potami, za zamjenika ministra kulture, u potezu koji je naglasio liberalni stil njegove vladavine.

- Svaka vlada treba demonstrirati fleksibilnost u pravo vrijeme - izjavio je Tarantilis, objavljujući sastav vlade.

Ministar finansija Christos Staikouras, ministar vanjskih poslova Nikos Dendias i ministar odbrane Nikos Panagiotopoulos zadržali su pozicije, dok su napetosti s Turskom oko energtskih resursa u istočnom Mediteranu porasle u posljednjim mjesecima.

Harry Theoharis tkođer je zadržao položaj ministra turizma, ulogu koja je također od središnjeg značaja za grčku ekonomiju.

Kostas Skrekas prebačen je s položaja zamjenika ministra poljprivrede kako bi preuzeo ministarstvo energetike od Kostisa Hatzidakisa, koji je izmješten u ministarstvo rada, značajan portfelj koji se nosi s penzionom reformom i posljedicama pandemije po firme.

Očekuje se ekonomski pad od desetak posto u 2020. kao rezultat pandemije, a nade u snažan oporavak usmjerene su na drugu polovinu 2021. Grčka je izašla iz decenijske dužničke krize u 2018.

Ta zemlja je izvijestila o 139.447 zaraženih i 4.881 preminulih otkako je prvi slučj koronavirusa primjećen u februaru. Posljednje promjene objavljene su tokom nacionalnog lockdowna, drugog od izbijanja zaraze, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu