Stranačke aktivnosti     | 04.01.2021. 17:40 |

Saopćenje za javnost Kantonalnog odbora SDA TK

FENA Saopćenje

Stranka demokratske akcije Tuzlanskog kantona podržava odluke Vlade i rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kanotna i smatra ih primjerenim odgovorom na veoma opasnu situaciju, narušavanja ustvanopravnog sistema Tuzlanskog kantona u izvedbi Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta demokratske akcije (PDA), podržani od Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB)

Mjere koje je poduzela Vlada Tuzlanskog kantona su adekvatne i jedini im je cilj da osiguraju kontinuitet funkcionisanja vitalnih funkcija Tuzlanskog kantona.  U tom smislu Kantonalni odbor SDA TK proglašeno stanje vanrednih prilika smatra privremenim i poduzet će sve  što je u skladu s važećim pravnim propisima Tuzlanskog kantona da vrati u ustaljen sistem funkcionisanja. Sve naše poduzete radnje biće usmjerene interesima građana.

Donošenjem Budžeta za 2021. godinu i Finasijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje Vlada je  omogućila nesmetano funkcionisanje sistema iz svih ustavnih nadležnosti Tuzlanskog kantona, a prije svega normalan rad zdravstvenih i obrazovnih institucija, nesmetano liječenje građana Tuzlanskog kantona, plate za zadravstvene radnike,  prosvjetu, policiju, socijalna davanja, kao i boračke naknade.

Pozivamo poslanike Socijaldemokratske partije (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB) u legalni ustavnopravni okvir djelovanja Skupštine Tuzlanskog kantona, koji podrazumjeva  dosljedno provođenje poslovničkih procedura sazivanja i održavanja skupštiniskih sjednica, kao i javnosti rada, jer princip uvođenja parainstitucija smatramo  antidržavnom politikom.

S tim u vezi pozivamo pomenute stranke da sačekamo konačnu Odluku Ustavnog suda o pokretnutom pitanju zaštite vitalnog nacionalnog inetresa  i pri tome podsjećamo javnost da se ne može raspravljati o  pokrenutim pitanjima vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom F BiH do njihovog okončanja.

Od ureda visokog predstavnika očekujemo da se  konkretnije i neposrednije uključi u rješavanje ovog problema vodeći se svojom osnovnom funkcijom zaštitite demokratskog ustavnopravnog okvira Bosne i Hercegovine.

PRESS SLUŽBA KO SDA TK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'